Dokonalé spojenie chutí! Tak presne to je hruškový koláč s karamelom, ktorý je ako stvorený na popoludňajší kávičke!

Výborný hruškový koláč je skrátka snom každého! Len si to predstavte! Ráno zvyčajne nájdete len šálku kávy, či čaju a suchý rožok. Nebolo by pekné nájsť tam aj famózny hruškový koláč?

Napriek skutočnosti, že koláč je pripravený v niekoľkých etapách, recept by nemal pôsobiť žiadne ťažkosti, pretože proces prípravy je veľmi jednoduchý. Pri výbere hrušiek na koláč zvoľte skôr tvrdšie odrody, ktoré držia svoj tvar a nepremenia sa na zemiakovú kašu.

Čo budete potrebovať?

  • 250 g masla
  • 70 g smotany
  • 220 g pšeničnej polohrubej múky
  • 1 prášok na pečenie
  • 150 g cukru
  • 3 vaječné bielky
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 500 g hrušiek
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy

Ako na to?

  1. Najprv si spracujte cesto, a teda si vyšľahajte smotanu so 100 g masla, 170 g múky s práškom do pečiva.
  2. Cesto potom nechajte cca 30 minút odpočinúť v chladničke.
  3. Doporučujem použiť formu s priemerom 22 cm, ktorú nezabudnite pokryť papierom na pečenie. Cesto dajte až do krajov, aby ste sa vyhli vytečeniu náplne.
  4. Následne si oškrabte hrušky, nakrájajte ich na mesiačiky a naskladajte na koláč. Aby ste sa vyhli zhnednutiu, zalejte ich citrónovou šťavou.
  5. Potom zmiešajte zvyšok masla s vanilkovým a kryštálovým cukrom, a priveďte do varu. Akonáhle sa zmes začne variť, pridajte zvyšných 50 g múky a dôkladne premiešajte, aby sa Vám nevytvorili hrudky. Touto horúcou zmesou potom zalejte hrušky a okamžite pošlite koláč do rúry vopred vyhriatej na 180 stupňov na 20-25 minút.
  6.  Zatiaľ, čo sa pečie koláč, si vyšľahajte bielka s cukrom. Vznikne Vám hustá sladká pena, ktorú po upečení naneste na koláč.
  7. Koláč s penou by ste mali na záver nechať ešte zapiecť na ďalších 15 minút, ale už pri nižšej teplote a to 140 stupňoch.
  8. Akonáhle sa na povrchu objaví krásna karamelová kôrka, koláč vyberte.

Dobrú chuť prajeme!

You Might Also Like