Dokonalé šľahačkové cesto na tú najlepšiu domácu štrúdľu: Je úžasne jemné, lahodné a dobre sa s ním pracuje, robím ho vždy z dvojitej dávky!

Cesto zo šľahačky je úžasne jemné a voňavé. Dobre sa s ním pracuje a ja ho vždy robím aspoň z dvojitej dávky 🙂

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • ½ bal. kypriaceho prášku
  • 200 g smotany na šľahanie aspoň 31%
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice octu
  • štipku soli

Na náplň:

  • Tvaroh a hrozienka
  • Strúhanka, strúhané jablká a škorica
  • Mak, zavárané čerešne a práškový cukor

Na potretie:

  • Maslo a trochu rumu

Postup:

Všetky suroviny na cesto zmiešame v miske a vypracujeme jednotné cesto – cesto by nemalo byť príliš tekuté ani príliš tuhé, podľa potreby pridávame mlieko alebo múku.

Necháme odležať 30 minút, rozdelíme na 3 časti a následne rozvaľkáme každú časť na plát.

Prvý plát posypeme strúhankou, cukrom a škoricou a navrstvíme naň nastrúhané jablká.

Na druhú navrstvíme tvaroh s hrozienkami a cukrom a na tretí mak s cukrom a čerešňami.

Zavinieme – klasicky alebo nakrájame na prúžky a tie striedavo prekladáme cez náplň.

Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozpusteným maslom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 200 stupňov asi pol hodinu.

Po vybratí z rúry, potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s trochou rumu.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like