Dokonalé šľahačkové cesto na tú najlepšiu domácu štrúdľu: Je úžasne jemné, lahodné a dobre sa s ním pracuje, robím ho vždy z dvojitej dávky.

Cesto zo šľahačky je úžasne jemné a voňavé. Dobre sa s ním pracuje a ja ho vždy robím aspon z dvojitej dávky 🙂

Ingrediencie:

500 g hladkej múky
½ bal. kypriaceho prášku
200 g smotany na šľahanie aspoň 31%
2 vajcia
2 lyžice olctu
štipku soli

Na náplň:

Tvaroh a hrozienka
Strúhanka, strúhané jablká a škorica
Mak, zavárané čerešne a práškový cukor

Na potretie:

Maslo a trochu rum

Postup:

Všetky suroviny na cesto zmiešame v miske a vypracujeme jednotné cesto – cesto by nemalo byť príliš tekuté ani príliš tuhé, podľa potreby pridávame mlieko alebo múku.

Necháme odležať 30 minút, rozdelíme na 3 časti a následne rozvaľkáme každú časť na plát.

Prvý plát posypeme strúhankou, cukrom a škoricou a navrstvíme naň nastrúhané jablká.

Na druhú navrstvíme tvaroh s hrozienkami a cukrom a na tretí mak s cukrom a čerešňami.

Zavinieme – klasicky alebo nakrájame na prúžky a tie striedavo prekladáme cez náplň.

Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozpusteným maslom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 200 stupňov asi pol hodinu.

Po vybratí z rúry, potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s trochou rumu.

You Might Also Like