Dlho som hľadala tento recept: Toto je recept na tie najlepšie šišky + stará finta mojej babičky, vďaka ktorej šišky nenasiaknu toľko oleja!

Tento recept som mala kedysi uložený ešte v starom počítači. Zabudla som si ho skopírovať a tak keď sa mi počítač rozbil, bohužiaľ som stratila aj recept.

Pred pár mesiacmi som ho opäť našla a od tej doby u nás vonia pravidelne. Lepšie šišky som ešte nejedla vy určite tiež nie 🙂

Čo budeme potrebovať:

  • 300 ml mlieka
  • 200 g preosiatej hladkej múky
  • 400 g preosiatej polohrubej múky
  • 1 bal. sušeného droždia
  • štipku soli
  • 3 lyžice rumu
  • 100 g masla
  • 8 žĺtkov (ja už skúšala dať len 2 žĺtky a 2 celé vajcia a na chuti to šiškám neubralo, v pôvodnom recepte je ale 8 žĺtkov)
  • 3 lyžice preosiateho práškového cukru
  • Olej na vyprážanie
  • Vanilkový a práškový cukor na posypanie

Postup:

Môžeme si pomôcť domácou pekárňou, alebo cesto spracovať ručne. Základom je najprv zmiešať suché prísady v jednej miske a v druhej tekutej (maslo rozpustíme v mikrovnke, pridáme mlieko izbovej teploty, rum a žĺtky tiež izbovej teploty).

Všetko spolu zmiešame a vypracujeme cesto (ak máme pekáreň najprv do nej nasypeme sypké prísady, potom tekuté a zapneme program cesto.

Hotové cesto rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme na plát hrubý asi 1 cm. Z cesta vykrojíme kruhy a tie necháme pod utierkou vykysnúť asi 30 minút.

Šišky môžeme nechať tak, ako sú, ja robím do každej prstom jamku tak, aby som ich neprederavila. Môžete tiež vyrábať tvar guličiek, tie sú potom po smažení krásne nadýchané.

A teraz tá finta, aby šiška nenasiakla toľko oleja. Šišky vkladáme do rozpáleného oleja vždy tou stranou, ktorá je ľahko oschlá (je to tá vrchná strana).

Vďaka tomu šišky nenasiaknu toľko oleja pri vyprážaní. Šišky necháme odkvapkať na obrúsok a potom do priehlbiny naplníme lekvár.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like