Dajte ich do mrazničky, stačí len 12 hodín: Citróny má doma každý, tušíte však, prečo je dobré zmraziť ich?

Osviežujúci a plný vitamínov. Citrón je ovocie, ktoré počas chladných a sychravých dní nechýba hádam ani v jednej domácnosti. Pravdou však je, že väčšina ľudí nevyužíva citrón naplno a ak ním patríte aj vy, rozhodne by ste mali vedieť, čo vlastne vyhadzujte.

Citrón využite celý!

Keď si kupujeme citrón, najčastejšie z neho využijeme len šťavnatú dužinu. Áno, z času na čas použijeme kôru do našich obľúbených koláčov, alebo na marinovanie mäsa, ale väčšinou kôra jednoducho skončí v koši.

Vedeli ste, že:

Citrónová kôra obsahuje 5-10 x viac vitamínu C ako citrónová dužina.  Okrem toho je kôra veľmi silným antioxidantom, ktorý dokáže naše telo zbaviť škodlivých a toxických prvkov. Citrónová kôra posiľňuje steny tepien a zabraňuje ich kôrnateniu, chráni pred ochoreniami žlčníka a ocenia ju tí, ktorých trápia kŕčové žily. Môžu za to bioflavonoidy, ktoré sú vysoko koncentrované práve v citrónovej kôre.

Kôru zo žltého ovocia ocenia aj pacienti trpiaci bolesťou kĺbov. Vyskúšajte overený recept, ktorý pozostáva z citrónovej kôry (z 2 citrónov) a olivového oleja. Citrónovú kôru preložte do pohára a zalejte olejom. Nechajea odstáť 2 týždne a potom priložte kôru na bolestivé miesto, upevnite gázou a igelitovou fóliou. Nechajte pôsobiť cez noc a ráno sa prebudíte bez bolesti.

Posledné vedecké zistenia odkazujú na ďalšiu významnú vlastnosť kôry – látka limonen, ktorú obsahuje dokáže zastaviť rast nádorov. Jej účinnosť bola najvýznamnejšie preukázaná v prípade rakoviny prsníka.

Ďalšie benefity citrónovej kôry:

lemon_zest

Znižuje krvný tlak

Bojuje proti opuchom a modrinám

Prevencia a liečba prechladnutia

Látky, ktoré kôra obsahuje (Limonen, Flavonoidy, Petkín) bojujú proti rakovine

Odvádza z tela kyselinu močovú

Zmierňuje alergie a príznaky astmy

Prečo zmraziť?

Zmrazenie je v prípade citrónu ten najlepší spôsob, ako využiť jeho kôru naplno. Mráz totiž zafixuje všetky vitamíny a spôsobí, že kôru budete môcť nastrúhať omnoho jednoduchšie. Rovnako tiež citróny vďaka zmrazeniu vydržia omnoho dlhšiu dobu v čerstvom stave.

Ako postupovať, ak chceme využiť kôru?

Najideálnejšie je pracovať s chemicky neošetrenými citrónmi. Ak sa vám však nedajú zohnať, môžete použiť aj obyčajné citróny, ktoré však dôkladne umyjete.

Pri výbere ovocia dávajte pozor na to, aby nemalo tmavé alebo mäkké škvrny.

Citróny vložte do mrazničky v uzatvárateľnom plastovom vrecku.

Citrón nechajte v mrazničke minimálne 2-3 hodiny, potom sa vám bude dať kôra jednoducho nastrúhať.

Nezabúdajte však využívať efektívne celý plod: vynikajúcim spôsobom a je rozmixovať dobre umytý citrón aj s kôrou a túto zmes navrstviť do formičiek na ľad. Nechajte zmraziť a potom si kocky pridávajte do vody, čaju alebo minerálky.

S mierou

Citrusy sú v pre naše zdravie veľmi prospešné, avšak s ich konzumáciou to rozhodne netreba preháňať. Držte sa starej známej pravdy, že všetkého veľa škodí. Pokiaľ ide o odporúčanú dávku, tá sa pohybuje medzi 130 -160 g citrónu za týždeň.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj: healthyandnaturalworld

You Might Also Like