Cuketové pyré na 3 spôsoby: Stačí ho zamraziť a vydrží Vám dokonca celú zimu. Najlepšie chutí na hriankach s cesnakom!

Cuketové pyré je skvelý spôsob, ako potešiť chuťové poháriky, a to aj v prípade, že držíte diétu. Táto nízkokalorická a najmä nesmierne zdravá zmes plná vitamínov a chutných ingrediencií sa hodí takmer ku všetkému.

Cuketové pyré môžete podávať namiesto dresingov, k zeleninovým šalátom, ale aj k mäsu, môžete ho pridať do omáčok a najlepšie chutí na chrumkavej topinke alebo čerstvom pečive. Jeho chuť si ihneď zamilujete a vo forme zaváranín Vám vydrží aj cez zimu. Pravdaže, ak ho kvôli jeho lahodnej chuti nestihnete zjesť skôr.

Mnohí milujú cuketu, ale málokto si ju pripravuje aj vo forme pyré. Vďaka nasledujúcim receptom si ju môžete pripraviť aj Vy, a to hneď na tri spôsoby. Čerstvej zeleniny je dostatok, necháte sa zlákať na túto fantasticky jemnú a voňavú pochúťku?

Pokiaľ si cuketu pestujete doma, alebo máte možnosť výberu aj z mladších plodov, pre tieto recepty budú vhodnejšie mladé, nie celkom dozreté, cukety. Tie nemajú toľko semien, ktoré by inak bolo nutné vyberať.

Sterilizované cuketové pyré

Čo budete potrebovať?

  • 1 kg mladej cukety
  • 300 g mrkvy
  • 300 g cibule
  • 300 g paradajok
  • 50 g kôpru a petržlenovej vňate
  • 0,5 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 1 čajovú lyžičku paradajkového pretlaku
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 0,5 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Ako na to?

Najprv je potrebné pripraviť cuketu tak, aby pustila šťavu. Nakrájame ju na kocky, približne 2 cm a osolíme ju. Potom cuketu premiešame a necháme stáť aspoň 15 minút. Keď cuketa pustí šťavu, poriadne ju čo najviac vyžmýkame.

Paradajky zbavíme šupky a nakrájame ich na drobné kúsky, rovnako ako mrkvu. Cibuľu tiež nakrájame na jemno. Následne si na panvicu dáme malé množstvo oleja a chvíľu orestujeme cibuľu s mrkvou, neskôr pridáme cuketu a paradajky.

Všetku zeleninu, ktorú sme pražili na panvici, dáme do mixéra a do hladka vymixujeme. Pridáme paradajkový pretlak, premiešame a varíme na miernom plameni asi 30 až 40 minút, aby sa odparila voda a zmes zostala hustejšia.

Na záver pridáme korenie, soľ, najemno nasekanú petržlenovú vňať, kôpor a kyselinu citrónovú, a varíme ešte 5 minút. Takto pripravené pyré vylejeme do pripravených zaváracích pohárov.

Cuketové pyré s majonézou

Takto pripravené pyré z cukety je vhodné pre rýchlu konzumáciu po otvorení zaváracieho pohára.

Čo budete potrebovať?

  • 3 kg cukety
  • 500 g cibule
  • 250 g paradajkového pretlaku
  • 150 g rastlinného oleja
  • 250 g majonézy
  • 0,5 pohára cukru
  • 2 bobkové listy
  • soľ a korenie podľa chuti

Čo vy na to?

Najprv si nakrájame cuketu a cibuľu na malé kúsky. Pripravíme si hrniec, do ktorého pridáme olej a rýchlo osmažíme cuketu na cibuľu. Následne stiahneme plameň na mierny stupeň a pridáme paradajkový pretlak i majonézu, a všetko dobre premiešame. Celú zmes dusíme približne 70 minút, nesmieme zabudnúť občas premiešať.

Po uplynutí tejto doby pridáme soľ, korenie, bobkový list a cukor, a znovu zmes premiešame. Následne varíme ešte 15 minút, hrniec prikryjeme pokrievkou.

Z hotového pyré vyberieme bobkové listy a môžeme nalievať do sklenených pohárov.

Pečené cuketové pyré

Čo budete potrebovať?

  • 2,5 kg cukety
  • 3 cibule
  • 4 mrkvy
  • 2 červené papriky
  • 4 paradajky
  • 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
  • 4 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 polievkovú lyžicu cukru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku

Čo vy na to?

Pripravíme si hlboký pekáč alebo zapekaciu misu, v ktorej budeme piecť pyré. Na jej dno si naukladáme nakrájanú cibuľu a mrkvu. Cuketu si nakrájame na malé kúsky a pridáme ju k cibuli a mrkve, následne pokvapkáme malým množstvom oleja. Potom si pripravíme paradajky a papriky, ktoré necháme v celku. Z papriky odstránime stred sa semenami a z paradajok tiež vyrežeme tvrdú stredovú časť. Takto pripravené suroviny vložíme na plech.

Pripravenú zeleninu pečieme v rúre asi 30 až 35 minút pri teplote 180 až 190 stupňov. Po pol hodine vyberieme papriky a paradajky, zvyšnú zeleninu poriadne premiešame a papriky a paradajky vložíme späť tak, aby sa prepiekli aj z druhej strany. Znovu pečieme pri rovnakej teplote ďalšiu pol hodinu. Po upečení pootvoríme rúru a necháme pyré pomaličky chladnúť asi 20 minút.

Na záver si pripravíme hlbokú panvicu, do ktorej si umiestnime upečenú zeleninu (dierovanou naberačkou, aby sme nepridávali nadbytočnú šťavu – tú vylejeme do sklenených pohárov). Z papriky a paradajok odstránime šupku a pridáme k ostatným ingredienciám. Pridáme soľ, korenie, lisovaný cesnak, cukor a paradajkový pretlak a všetko varíme na miernom plameni asi 15 až 20 minút. Na záver zmes rozmixujeme na hladké pyré.

Pyré následne plníme do pohárov, uzatvoríme viečkami, zabalíme do utierok a necháme pomaly vychladnúť.

Dobrú chuť!

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

 

zdroj: prosvet.cz

You Might Also Like