Čokoládová Bounty mňamka z kysnutého cesta

Vynikajúci a jednoduchý koláč, pripravený z kysnutého cesta. Doslova čokoládová extázy! Ak máte radi kokos, určite si vyskúšajte pripraviť tento závin, plný kokosové plnky a mliečnej čokolády. Ak nemáte radi mliečnu čokoládu, môžete ju vymeniť za horkú, kvalitné (vysoko percentuálne) čokoládu s príchuťou alebo bez.

Čokoládová Bounty mňamka!

suroviny:

cesto:

  • 250 g polohrubá múka
  • 25 g čerstvé droždie
  • 50 g Kr. cukor
  • 50 g masla
  • 80 ml teplej mlieko
  • 1 ks vajíčko
  • štipka soli

  Plnka:

  • 120 ml mlieka
  • 70 g Kr. cukor
  • 20 g masla
  • 1 lyžička vanilkový extrakt (alebo 1 bal. Vanilkový cukor, prípadne 1 struk vanilky)
  • 100 g kokos
  • 2 bal. mliečna čokoláda

  Na potretie:

  • 2 ks žĺtky
  • malé množstvo vody

postup:

1.

Do teplého mlieka pridáme Kr. cukor, čerstvé droždie a 1 lyžicu polohrubej múky. Necháme vykvasiť kvások. V druhej miske si zmiešame ostatné suroviny potrebné pre prípravu cesta, pridáme kvások a spracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť (trvá to cca 20 minút). Následne cesto presunieme do misky, ktorú sme potreli olejom a zakryjeme utierkou a odložíme do chladničky na minimálne 4 hodiny / môžeme si cesto pripraviť aj večer a v chladničke môže stať aj celú noc /.

2.

V prípade, že sa vám nechce čakať za kysnutým cestom, ako alternatívu môžete zvoliť lístkové cesto, ktoré zakúpite v obchode.

3.

Druhý deň / alebo po uplynutí 4 hodín / cesto vyberieme z chladničky a necháme ho na pracovnej doske stáť 30 – 40 minút, aby získalo izbovú teplotu.

4.

Pripravíme si plnku. Mlieko, maslo, cukor a vanilku zohrejeme na miernom ohni (hmotu nevaríme, len ohrievame). Keď máme cukor rozpustený, odstavíme a za stáleho miešania pridáme kokos a necháme vychladnúť.

5.

Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozvaľkáme na tenký plát. Do stredu umiestnime kokosovú plnku a na kokosovú plnku položíme celú mliečnu čokoládu.
6.

Strany cesta si nadrežeme ostrým nožom a začneme postupne prekladať jednotlivé časti, aby sme vytvorili „župan“. Takto pripravený koláč necháme ešte kysnúť cca pol hodinu – nezabudneme zakryť koláč utierkou, aby nám cesto nevyschlo.

7.

Pred pečením povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom, do ktorého sme pridali malé množstvo vody. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov do zlata.

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like