Cesto z jogurtu je nadýchané, jemné a zároveň aj na povrchu chrumkavé. Pripravte si vynikajúce francúzske bagety.

Budeme potrebovať:

500 ml – horúce mlieko
30 g – čerstvé droždie
1 lyžička – kr. cukor
1 lyžica – hladká múka
400 ml – biely jogurt
2 ks – žĺtka
100 ml – olej
1 lyžička – soľ
1,3 kg – polohrubá múka

Postup:

1.

250 ml mlieka zohrejeme, pridáme lyžičku cukru, múky a čerstvé droždie. Necháme vzísť kvások.

2.

V druhej miske preosejeme múku, pridáme olej, zvyšné teplé mlieko, žĺtka, jogurt a kvások. Spracujeme lepkavé hladké cesto, ktoré z každej strany potrieme olejom a odložíme do chladničky na 4 hodiny, ale najlepšie je cesto nechať odpočívať celú noc.

3.

Potom cesto na mierne pomúčenej doske spracujeme na bagetky, ktoré preložíme na papierom vyložený plech na pečenie. Vrch bagiet ozdobíme podľa vlastnej fantázie ostrým nožom /môžete aj posypať semienkami, ale nemusíte/.

4.

Necháme chvíľu kysnúť a potom pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov do zlatista.

5.

Z cesta môžete pripraviť aj rôzne záviny/závitky, buchty, žemle alebo rožky.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

Zdroj: Coolinarika

You Might Also Like