Bulharský, trojpohárový jablkový koláč. Moje deti ho milujú a neodolá mu ani môj manžel!

Tento chutný, krupicový koláč je jeden z vynikajúcich tradičných bulharských dobrôt. Teraz sa isto pýtaš ako sa dá z krupice upiecť koláč, ale uisťujem ťa že tento recept ťa nesklame. Po prvé, je veľmi jednoduchý, nepotrebuješ žiadné zručnosťi na jeho prípravu a po druhé, nie že rýchlo ale bleskovo sa dá pripraviť a už ako som spomínala chutí fantasticky. S výsledkom budeš určite spokojná.

Prísady:

  • 1 pohár cukru
  • 1 pohár polohrubej múky
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 5 stredne veľkých jabĺk
  • 3-4 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 pohár mlieka (100-150g masla) na podliatie
  • 1 pohár krupice

Príprava:

  • tento koláč pripravujeme neobvyklím spôsobom ale výsledok bude stáť zato. Najskôr si pomiešame suché prísady. Krupicu, cukor, prášok do pečiva, múku, môžeme pridať aj štipku soli ale nieje to nutné.
  • Jablká nastrúhame na hrubšom strúhadle alebo na kuchynskom robote. Hneď ich pokvapkáme citrónovou šťavou aby nezhnedli.
  • Vyberme si jednu formu na pečenie a vymastíme maslom. Zoberieme si jeden pohár zo suchej zmesi ktorú sme si na začiatku pripravili a vysypeme rovnomerne do formy. Pokryjeme strúhanými jablkami a znovu suchou zmesou. Do mojej formy mi vychádzajú tri vrstvy.
  • Pred pečením polejeme vriacim mliekom, opatrne popicháme aby mlieko stieklo az na spodok.
  • Potrebujeme aspoň 50 minút piecť pri teplote 180°C. To je pravda že to nieje klasicky pripravený koláč ale je jemný a krehky s výbornou jablkovou chuťou. Po upečení vyerme z formy, výhodou je že sa nerozpadáva a pekne sa dá krájať. Dobrú chuť!

Poznámka:

Viem že sú gazdinky ktoré neradi podlievajú koláče s mliekom, pre nich mám inú možnosť: miesto mlieka použite maslo, nakrájané na tenké plátky. (100-150g) Najprv dajte 50g na spodok, medzi vrstvy a tiež na vrch. Aj takto privený koláč chutí výborne, odporúčam vyskúšať obe varianty.

V nasledujúcom videu si môžeš pozrieť ako sa pripravuje bulharsky jablkový koláč.

 

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like