Božský babičkin smotanový koláčik, ktorý je neuveriteľne jednoduchý a veľmi chutný!

Jednoduchý recept, ktorý zvládne pripraviť aj začiatočníčka v pečení. Odporúčam ho každému, kto nemá rád presladené dezerty, po ktorých musí vypiť pohár vody, aby mu prešla sladká chuť z úst nižšie 🙂 Samozrejme, kto má rád sladšie, môže pridať viac cukru, ale neodporúčam. Takto ako to je v recepte, je to úplne top. Nie nadarmo boli babičky super pekárky a kuchárky. Toto je recept starý a tradičný, preto si ho uložte, aby vydržal ďalšie desaťročia.

Budeme potrebovať:

Na cesto:
400 g hladkej múky
200 g masla alebo margarínu
150 g práškového cukru
štipka soli
2-3 lyžice mlieka
vajíčko

Na krém:
600 ml kyslej smotany
2 bal. vanilkového pudingu
150 g kr. cukru
500 ml mlieka
1 ks citrón – kôra aj šťava

Postup:

1.

Hladkú múku preosejeme do misky, pridáme na kocky nakrájané maslo i

zbovej teploty (môžete maslo zameniť za margarín, ale s maslom je to oveľa chutnejšie), pridáme aj práškový cukor, štipku soli, vajíčko a spracujeme hladkú guličku cesta. Pokiaľ je nutné, pridáme aj 2-3 lyžice mlieka. Záleží na veľkosti vajíčka a na tom, ako je cesto po vypracovaní tuhé. Malo by sa dať pekne váľať, nemalo by sa trhať.

2.

Spracované cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na minimálne pol hodinu.

3.

Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding, ktorý zakryjeme potravinárskou fóliou a odložíme bokom vychladnúť. Po vychladnutí pridáme kyslú smotanu a šťavu (aj kôru pre chuť) z jedného citróna.

4.

Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na polovicu. Jednu polovicu rozvaľkáme na veľkosť plechu (20×30 cm), preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech a rovnomerne rozotrieme smotanový krém. Zakryjeme ho druhou polovicou cesta a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry.

5.

Pečieme pri teplote 180 stupňov cca pol hodinu, ale sledujeme.

6.

Necháme vychladnúť a vrch posypeme práškovým cukrom.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like