Božské slivkové kocky s lahodným vanilkovým krémom.

Suroviny:

  • 1,25 kg sliviek
  • 30 g rastlinného tuku Hera
  • 2 polievkové lyžice strúhanky
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1 ČL mletej škorice

Piškótové cesto:

  • 9 vajec
  • 9 polievkových lyžíc kryštálového cukru
  • 9 polievkových lyžíc hladkej múky
  • 1 ČL kakaového prášku
  • 1 dcl oleja
  • 1/2 prášku do pečiva

Krém:

  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku
  • 400 ml mlieka
  • 4 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 250 g rastlinného tuku Hera
  • 200 g práškového cukru
  • slivkový lekvár

Na posypanie:

  • 60-80 g najemno nastrúhanej čokolády na varenie

 

Postup prípravy receptu:

1. Slivky umyjeme, rozpolíme a vykôstkujeme.

Veľký plech vyložíme papierom na pečenie, vytrieme Herou a posypeme struhanku. Polovice sliviek nakladieme odrezané plochou dole tesne povedľa seba na vrstvu strúhanky.

Kryštálový cukor zmiešame s mletou škoricou a so zmesou posypeme slivky.

Pripravíme piškótové cesto:

Žĺtky s 5 lyžicami kryštálového cukru vyšľaháme na jemnú penu. Pridáme deci oleja znova prešlaháme. Z bielkov elektrickým šľahačom vyšľaháme tuhý sneh, počas šľahania pridávame zvyšný kryštálovej cukor. Do žĺtkovej peny postupne vsypeme muku, prášok do pečiva, potom primiešame ai sneh z bielkov.

⅔ piškótového cesta rovnomerne nalejeme na slivky.

Do zvyšného cesta vmiešame kakaový prášok a nalejeme ho na bielu vrstvu cesta. Opatrne premiešame, aby vzniknuté cesto bolo pruhované. Koláč vložíme do vyhriatej rúry. Pri strednej teplote (180/165 ° C) pečieme približne 25 minút. Po vychladnutí koláč obrátime, aby cesto tvorilo spodnú vrstvu a odstránime papier.

Medzitým pripravíme vanilkový krém:
Z pudingového prášku, mlieka a cukru uvaríme hustý puding a necháme ho vychladnúť. Zo zmäknutej Hery a práškového cukru vyšľaháme krém a postupne primiešame vychladnutý vanilkový puding.

Vrstvu sliviek na „obrátenom“ koláči rovnomerne potrieme slivkovým lekvárom a na to navrstvíme vanilkový krém, ktory na záver posypeme strúhanou čokoládou. Počkáme, kým krém trochu stuhne, a hotový koláč posypeme nastrúhanou čokoládou. Nakrájame na kocky a servírujeme.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like