Božské dobošové rezy v marcipáne – jednoduchá a neodolateľná dobrota!

POTREBNÉ PRÍSADY

Upečieme 2 piškoty zo 4 vajec. Na jednu potrebujme:

  • 4 vajíčka
  • 4PL kryštálového cukru
  • PL polohrubej múky

Na krém:

  • 500ml mlieka
  • 5PL hladkej múky
  • 250g masla
  • 200g práškového cukru
  • 2PL kakaa

Na marcipánový poťah:

  • 200g cery
  • 200g práškového cukru
  • 200g plnotučného sušeného mlieka
  • čokoláda na poliatie

POSTUP PRÍPRAVY

Neviem aký lepší názov mám vymyslieť pre tento tento zákusok, no dosť pripomína dobošku a aj keď ten poťah nie je z pravého marcipánu je tiež fajnučký. Ja som robila dve dobošky, ale kto to nechce preháňať, tak stačí aj z polovičnej dávky , ale potom treba všetko deliť dvoma. Viac sa dozviete v postupe na druhej strane.

Postup:

Piškóta: Bielka oddlelíme od žltkov , vyšľaháme. Keď sú dobre vyšľahané postupne pridáme 4PL kryšťálového cukru a šľaháme ďalej , až kým nie sú pekne lesklé biele, potom pomaly primešame žltka.

Keď sú žltka dobre premiešané, jemne vmiešame múku, ale už nešľaháme šľahačom, pekne ručne, potom vylejeme cesto na plech vyložený papierom na pečenie , dáme piecť asi na 200°C na 12 minút, ale to si prispôsobí každý podľa vlastnej rúry.

Po upečení vyklopíme na utierku jemne posypanú práškovým cukrom, stiehneme papier a necháme vychladnúť

Krém:

V mlieku rozmiešame múku a uvaríme kašu, ktorú vychladíme za občasného premiešania, tak, aby sa nám neurobili hrčky. Kým sa chladí kaša, vyšľaháme maslo s cukrom. Potom zmiešame kašu s maslom, pridáme kakao a vymiešame.

Piškotu rozdelíme po dlžke na tri rovnaké diely, najpr potrieme jeden plát, priložíme druhý plát, aj ten natrieme plnkou a nakoniec capneme tretí plát, potom potrieme celú dobošku krémom , tu mi nejaké fotky zmizli, ale to si vie každý predstaviť, samozrejme pri dvoch doboškách si delíme plnku podľa potreby.

Pripravíme si marcipán zmiešaním všetkých surovín, trvá to trošku dlhšie, ale spojí sa to do peknej hmoty

Marcipán si rozdelíme na dve časti, ale len ten, kto robí dve dobošky, urobíme šúľok, ktorý trochu roztlačíme prstami, ako ja ľahšie sa začína s vaľkaním, marcipán vaľkáme medzi dvoma fóliami.

Marcipán pomocou jednej folie prenesieme na dobošku, uhladíme, vyžehlíme.

Orežeme prebytočný marcipán, kraje pekne uhladíme. Nakoniec pofrkáme čokoládovou polevou a potom už len mlsáme.

You Might Also Like