Báječný recept na najmäkšie rohlíčky na svete! Nič lepšie ste nejedli, stačí len pár surovín a dobrota je hotová!

Už ste niekedy ochutnali dobrotu, ktorá Vám zaručene obrátila život hore nohami? Ak nie, tak to ste ešte zrejme nikdy neochutnali rožteky, ktoré Vás svojou jemnosťou a chuťou úplne dostanú. Ľahkosť a jemnosť cesta je tak neskutočná, že už nikdy nebudete chcieť jesť nič iné. Ihneď si ich zamilujete, a budete ich piecť na na všetky oslavy, pretože s nimi zo ženiete zaručený úspech.

Potrebné ingrediencie:

1 hrnček, ktorý sa rovná objemu 200 ml (1 hrnček = 200 ml)

  • 2 hrnčeky mlieka,
  • ¾ hrnčeka oleja (180 ml),
  • 2 vaječné bielky,
  • 1 lyžicu kryštálového cukru,
  • 1 balenie sušeného droždia,
  • zhruba 900 g hladkej múky,
  • 1 lyžičku soli
  • 2 vaječné žĺtky na potretie
  • Ako náplň rožtekov si môžete zvoliť mak, lekvár, alebo ochutený tvaroh.

Postup:

V prvom rade si do rajnice nalejeme mlieko, do ktorého pridáme olej, cukor, bielka, droždie a zmes dobre premiešame. Následne pridáme polovicu preosiatej múky, zamiešame a pridáme zvyšok múky. Z tejto zmesi vymiešame jednotné cesto, ktoré by malo byť mäkké a lepivé. Cesto položíme na pomúčenú dosku, kde ho hnetieme a prípadne pridáme ešte múku.

Hnetením uhnetieme jednotný bochník, ktorý vložíme do olejom vopred vymastenej misy. Olejom natrieme aj samotné cesto. Cesto v mise prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Po nejakom čase by cesto malo zdvojnásobiť svoj objem.

Akonáhle vyberieme cesto z misy, rozdelíme ho na dve polovice. Jednu polovicu rozdelíme na 4 bochníky a každý z nich ešte na polovicu. Ak počítame teda správne, tak z jednej polovice cesta nám vznikne 8 malých bochníkov. Ak budeme pracovať s bochníčky, ostatné prikryjeme, aby nám nevyschli.

Bochníčky si rozvaľkáme, jednu stranu naplníme ľubovoľnou náplňou, a opačnú stranu si narežene nožíkom. Zrolujeme do tvaru rožteka.

Takto pripravené rožteky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich žĺtkom  a pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista, približne 15 minút.

Zdieľajte tento skvelý recept na najmäkšie rohlíky so svojimi priateľmi! Určite si tiež radi pochutnajú!

zdroj: prosvet.cz

You Might Also Like