Ak máte chuť na pravý maďarský guláš, postupujte podľa tohto receptu. Iný už robiť nebudete!

Pravý a chutný maďarský guľáš z hovädzieho mäsa je obľúbenou pochúťkou nie len v Maďarsku, ale aj u nás. Lahodná chuť, sýta červená farba a omamná vôňa pritiahne k stolu každého gurmána. Dôležité je zapamätať si, že maďarský guláš sa nezahusťuje ani múkou, či zemiakmi a najdôležitejší je základ.

Budeme potrebovať:


1kg hovädzieho mäsa, použiť však môžete aj bravčové pri ktorom je čas prípravy kratší
2-3 ks cibule
4 ks paradajky
2 ks paprika čerstvá
2 PL paprika mletá sladká
1 KL paprika mletá pálivá
5 PL bravčovej masti alebo oleja
1 PL soli
Feferónky alebo chilli papričky

Postup:


1.)
 Každý guľáš sa pripravuje spôsobom rovnakého pomeru mäsa a cibule. Inak to nie ani pri maďarskom guľáši, avšak pomer berieme objemovo, nie váhovo! Preto si do dvoch misiek osobitne nakrájame mäso a cibuľu. Pri použití veľkého množstva cibule môže byť guľáš príliš sladký.

2.) Cibuľu si nakrájame na menšie kúsky a osmažíme ju na oleji alebo bravčovej masti a na jemnom ohni. Smažíme ju dovtedy, kým nepustí šťavu a nechytí farbu. Môžete ju nechať jemne skaramelizovať. Potom pridáme čerstvé nakrájané paradajky. Dobré sú aj paradajky z plechovky, ktoré sú olúpané a čerstvé. Dusíme kým nezískame červenú kašu a tekutinu nechávame odpariť.

3.) Do vzniknutej kaše, ako základu, pridáte mletú sladkú papriku a mletú pálivú papriku. Pridáte už pripravené nakrájané mäso a restujeme za stáleho miešania kým sa mäso nestiahne. Do mäsa pridáte soľ. Následne môžete pridať podľa chuti zelenú papriku, ktorá zvýrazňuje vôňu a ak máte radi pikantné, tak pridajte nakrájané feferónky alebo chilli papričky. Podlejeme trochou vody, premiešame, zakryjeme kastról a necháme guľáš dusiť na miernom ohni.

4.) Vodou podlievajte postupne, pravidelne premiešajte a sledujte, aby vrel. Mäso dusíte, pokým nie je mäkké a ak ste použili hovädzie mäso, tak príprava trvá asi 2 hodiny, kedy sa po tomto čase odparí prebytočná tekutina, guľáš sa zahustí sám a mäso je krehké. K maďarskému guľášu môžete podávať halušky alebo ako je u nás zvykom, domáce biele knedle. Prajeme dobrú chuť.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like