9 najzdravších šalátov z avokáda. V lete vás poriadne osviežia a zasýtia

Všetci sme počuli o výhodách avokáda. Dnes ho môžete nájsť v každom supermarkete, hoci ešte pred 5 rokmi bolo toto ovocie považované za exotické. Aj napriek tomu len málo ľudí vie, ako správne zaobchádzať s týmto zeleným ovocím.

Zvyčajne sa jednoducho konzumuje lyžičkou, posypané soľou a pokvapkané citrónovou šťavou. Ale najlepšie, čo sa z nich dá urobiť, sú šaláty s rôznymi prísadami, ktoré nielen zlepšujú chuť, ale aj pomáhajú telu lepšie absorbovať vlastnosti avokáda.

Šalát je jednoduchá vec: nakrájať, zmiešať, dochutiť. Ale každá kreativita má svoje limity: hlavným pravidlom pri konzumácii avokáda nie je majonéza ani kyslá smotana, okrem olivového oleja! Koniec koncov, avokádo tvorí zo 77% tuk, prečo by sme teda pridávali tuk do tuku? Zostavili sme výber najlepších šalátov, ktoré spolu s avokádom vytvárajú nenahraditeľnú symbiózu chutí. Naučte sa ako správne pripraviť avokádový šalát s maximálnymi zdravotnými benefitmi.

Šaláty s paradajkami

Avokádo výrazne zvyšuje schopnosť tela absorbovať karotenoidy, preto by ste mali do šalátov s avokádom pridať zložky bohaté na beta karotén a iné antioxidanty z rodiny karotenoidov. Ide o paradajky, mango, mrkvu a iné výrobky.

 

1. Avokádový šalát s paradajkami a cibuľou

Ingrediencie

  • 1 avokádo
  • 1 štvrtina cibule
  • 2 paradajky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 pl citrónovej šťavy
  • 2 pl olivového oleja
  • 20 g koriandru
  • Soľ, korenie podľa chuti

Postup

  1. Avokádo a paradajky nakrájajte na malé kocky, cibuľu narežte na tenké polovičné krúžky a marinujte to 15 minút v citrónovej šťave.
  2. Zmiešajte si všetky prísady, pridajte cesnak nakrájaný na plátky, najemno nasekaný koriander a olivový olej. Osoľte a okoreňte.

2. Avokádový šalát s vajcom a rukolou

Ingrediencie

  • 1 zväzok rukoly
  • 100 g cherry paradajok
  • 1 avokádo
  • 2 vajcia
  • 2 čl ľanových semienok
  • 3 pl olivového oleja
  • 1 pl balzamikového octu
  • 1 čl morskej soli
  • Čierne mleté korenie podľa chuti

Postup

  1. Vložte vajcia do studenej vody, počkajte kým začnú vrieť a nechajte variť 5 minút na nízkom ohni. Žĺtky by nemali byť príliš tvrdé.
  2. Cherry paradajky spolu s rukolou umyte a osušte. Avokádo narežte pozdĺžne na prúžky.
  3. Paradajky nakrájajte na polovicu, vajíčka na štvrtiny. Všetko rozložte na tanier, posypte ľanovými semienkami, morskou soľou, korením a nakoniec pokvapkajte octom balsamico a olivovým olejom.

Šalát z morských plodov

Ľahký šalát z morských plodov s avokádom bude vhodný na stôl ako studený predkrm pred hlavným jedlom. Mastnosť avokáda dokonale zdôrazňuje chuť morských plodov.

3. Avokádový šalát s krevetami a paradajkami

Ingrediencie

  • Štvrtina červenej cibule
  • 1 avokádo
  • 1 paradajka
  • 400 g varených kreviet
  • 1 malá čili paprička
  • 1 zväzok koriandra
  • 1 pl olivového oleja
  • 2 limetky
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Najskôr si pomarinujte cibuľu. Nakrájajte ju, polejte šťavou z dvoch limetiek, olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Nechajte to odstáť na 10-15 minút pri izbovej teplote.
  2. Zvyšné prísady nakrájajte a zmiešajte do jednej misky, pridajte marinovanú cibuľu a posypte koriandrom. Môžete to servírovať na šalátových listoch.

Avokádové šaláty s ovocím

Avokádo chutí ako ovocie a zelenina zároveň. Ovocie ide dokopy s kyslým aj sladkým ovocie, a vhodným dressingom na takýto šalát je prírodný biely jogurt.

4. Avokádový šalát s jahodami a syrom feta

Ingrediencie

  • 200 g jahôd
  • 1 avokádo
  • 2 pl nasekaných vlašských orechov
  • 100 g syru feta
  • 1 čl sušenej paliny dračej (estragón)
  • 1 čl jablčného octu
  • 1 pl olivového oleja
  • Soľ podľa chuti

Postup

  1. Zmiešajte si ocot s olivovým olejom, osoľte a pridajte estragón.
  2. Avokádo a jahody nakrájajte na kocky a zmiešajte ich s nasekanými orechmi. Polejte zálievkou a posypte syrom feta.
  3. Avokádový šalát s ananásom a mangom

5. Avokádový šalát s mangom a ananásom

Ingrediencie

  • 1 mango
  • 1 avokádo
  • 1 hrnček čerstvého alebo konzervovaného ananásu
  • 1 pomaranč
  • 100 ml bieleho jogurtu

Postup

  1. Všetky druhy ovocia si nakrájajte, zmiešajte a dochuťte jogurtom. Pred podávaním vložte šalát na chvíľu do chladničky.

Dúfame, že ste už pochopili, že avokádo je tuk, ktorý sa najlepšie kombinuje s potravinami bohatými na vlákninu. Opierajúc sa o pravidlá varenia a výberu správnych ingrediencií, si už čoskoro budete môcť vytvoriť originálne kulinárske majstrovské diela. Aby vás avokádo nesklamalo, je dôležité mať možnosť vybrať si zrelé ovocie, potom si naplno vychutnáte jeho krémovú chuť a orechovú vôňu!

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like