8 receptov na dokonalé marinády na mäso. Vďaka týmto receptom budete hviezda grilovačiek!

Chystáte sa grilovať alebo piecť mäso? Potom mrknite na týchto 8 starostlivo vybraných receptov. Či už budete chcieť pripraviť kuracie, bravčové, hovädzie, jahňacie mäso či ryby a morské plody, určite si vyberiete z týchto 8 jednoduchých a vyvážených marinád. 🙂

 

1. Indická marináda

ingrediencie:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 2 žĺtky
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžička korenia
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička sušeného zázvoru
  • 1 lyžička karí
  • 3 lyžičky solamylu
  • 1 cibula

Postup:

  1. Mäso nakrájame na menšie kusy a cibuľu nakrájajte najemno.
  2. V miske vymiešajte žĺtky so sójovou omáčkou, prisypte všetko korenie a solamyl. Dôkladne premiešajte, vsypte cibuľu a nakoniec pridajte kuracie kúsky. Zamiešajte tak, aby každý kúsok bol obalený marinádou a nechajte odležať v chladničke cez noc.
  3. Odležané kuracie mäso opekajte na rozohriatom oleji len pár minút z každej strany. Dobrú chuť.

2. Medová marináda z piva

ingrediencie:

  • 100 ml svetlého piva
  • 100 ml sójovej omáčky
  • 75 g medu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1 lyžička sladkej papriky

Postup:

  1. Do veľkej misy nalejte pivo, sójovú omáčku a med. Prisypte prelisovaný cesnak, najemno nakrájaný rozmarín a sladkú papriku. Premiešajte, pridajte ľubovoľné mäso a dôkladne marinádu vpracujte do mäsa (napríklad bravčového).
  2. Nechajte odležať najlepšie cez noc. Podľa zvoleného mäsa odležané mäso následne môžete osmažiť či upiecť v rúre. Dobrú chuť.

3.Horčičná marináda

ingrediencie:

  • 4 bravčové kotlety alebo krkovičky
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • biele korenie
  • 1 lyžička soli

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte všetky ingrediencie, vložte mäso a dôkladne marinádou obaľte. Nechajte odležať najlepšie cez noc.
  2. Odležané mäso následne môžete osmažiť či upiecť v rúre. Dobrú chuť. 🙂

4. Francúzska marináda z bieleho vína

ingrediencie:

  • 5 lyžíc oleja
  • 50 ml bieleho vína
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice byliniek (rozmarín, tymián, šalvia)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte olej, víno a worcestrovou omáčku. Pridajte vylisovaný cesnak a najemno nakrájané bylinky. Osoľte a okoreňte, dôkladne premiešajte a vložte ľubovoľné mäso. Nechajte odležať najlepšie cez noc.
  2. Odležané mäso následne môžete ugrilovať, osmažiť či upiecť v rúre. Dobrú chuť. 🙂

5. Šalotkovo-bylinková marináda

ingrediencie:

  • 500 g mäsa
  • 360 ml olivového oleja
  • 4 šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • bylinky (tymián, oregano)
  • sladká paprika
  • rasca
  • soľ
  • korenie

Postup:

  1. Mäso nakrájajte na menšie kúsky, šalotky olúpte a nechajte celé, cesnak prekrojte na pol.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte olivový olej, korenie a bylinky podľa chuti. Nakoniec pridajte cesnak, šalotku a kúsky mäsa. Dôkladne premiešajte a nechajte odležať najlepšie cez noc.
  3. Odležané mäso následne môžete ugrilovať, osmažiť či upiecť v rúre. Dobrú chuť. 🙂

6. Medovo-horčičná marináda

ingrediencie:

  • 200 ml oleja
  • 2 lyžice celozrnnej horčice
  • 2 lyžice plnotučnej horčice
  • 1 lyžica medu
  • 1-2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • ¼ lyžičky korenia
  • ½ lyžičky soli

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte olej, horčica, med a citrónovú šťavu. Pridajte korenie, bylinky a najemno nakrájanú petržlenovú vňať.
  2. Do marinády naložte ľubovoľné mäso a nechajte uležať najlepšie cez noc.
  3. Odležané mäso následne môžete ugrilovať, osmažiť či upiecť v rúre. Dobrú chuť. 🙂

7. Marináda z cmaru a korenia

ingrediencie:

  • 1,5 kg mäsa
  • 500 g cibule
  • 1 l cmar
  • 2 lyžice oleja
  • bobkový list
  • červená paprika (sladká či pálivá)
  • bylinky (oregano, petrželka)
  • 10 guličiek čierneho korenia
  • soľ

Postup:

  1. Mäso nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu nakrájajte najemno. Vo veľkej mise zmiešajte cmar, olej, korenie, bylinky a cibuľu.
  2. Do marinády naložte ľubovoľné mäso a nechajte uležať najlepšie cez noc.
  3. Odležané mäso následne môžete ugrilovať, osmažiť či upiecť v rúre. Dobrú chuť. 🙂

8. Pálivá srbská marináda:

ingrediencie:

  • 1 kg bravčového mäsa
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica horčice
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 1 lyžička pálivej papriky
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 2 lyžičky soli

Postup:

  1. Mäso nakrájajte na menšie kúsky. Vo veľkej mise zmiešajte olej, horčicu, kečup a worcestrovou omáčku. Pridajte korenie, soľ a korenie a dôkladne premiešajte.
  2. Do marinády naložte ľubovoľné mäso a nechajte uležať najlepšie cez noc.
  3. Odležané mäso následne môžete ugrilovať, osmažiť či upiecť v rúre. Dobrú chuť. 🙂

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

Zdroj: www.foodiecrush.com

You Might Also Like