5 receptov na dokonalé talianske cestoviny, ktoré si zamilujete

Talianska kuchyňa patrí jednoznačne medzi tie najlepšie a má milovníkov po celom svete. K najpoužívanejším surovinám, bez ktorých si Taliani dobré jedlo ani nevedia predstaviť, sú mäso, syry, ryby a samozrejme cestoviny.

Cestoviny patria medzi veľmi obľúbené a rýchle jedlo. Aj zdanlivo nenáročné jedlo môže byť dokonalou pochúťkou ak viete, ako ho pripraviť. O varení sa hovorí, že je to kumšt. Na to, aby človek navaril dobre, musí mať nielen vyvinuté chuťové poháriky, ale aj cit, srdce a lásku ku kuchyni.

1. Spaghettini s brokolicou

Budete potrebovať:

175 g spaghettini (tenké špagety, sú chutnejšie, ale môžete použiť aj klasické špagety)

250 g brokolice

3 PL olivového oleja

100 g čiernych olív

50 g tvrdého syra

1 strúčik cesnaku

soľ

 Postup:

Cestoviny si uvaríme na spôsob „al dente“. Pretlačený strúčik cesnaku podusíme na olivovom oleji, vložíme brokolicu rozdelenú na menšie ružičky a smažíme na miernom ohni približne 5 minút. Pridáme nasekané čierne olivy.

Zmes s brokolicou a olivami zmiešame s uvarenými cestovinami a krátko ohrejeme na miernom ohni.

Servírujeme vo veľkom hlbšom tanieri, ozdobené nastrúhaným syrom. Dobrú chuť!

2. Makaróny s kuracím mäsom

Budete potrebovať:

500 g makarónov

500 g kuracích pŕs

3 čerstvé paradajky

3 sladšie papriky

200 ml šľahačkovej smotany

2 strúčiky cesnaku

petržlenovú vňať

trochu čerstvej bazalky

2 PL olivového oleja

soľ

korenie podľa chuti

Postup:

Kuracie prsia si nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme a dusíme cca 15 minút.

Paradajky sparíme vo vriacej vode a po vybratí z vody dáme dole šupku. Spolu s paprikou nakrájame na kocky a na chvíľu ešte odložíme nabok.

Cesnak si osmažíme na olivovom oleji dozlatista a pridáme kuracie mäso. Spolu restujeme ešte asi 6 minút na silnom ohni. Pridáme nakrájanú zeleninu a necháme dusiť na cca 10 minút. Medzitým si dáme variť cestoviny tak, aby sme ich konzumovali „al dente“.

Do panvice s mäsom a zeleninou pridáme smotanu a ohrejeme. Omáčku pridáme do uvarených cestovín a posypeme čerstvými bylinkami. Dobrú chuť!

3. Fettuccine s bravčovou panenkou

Budete potrebovať:

500g bravčovej panenky

400 g fettuccine (široké rezance)

smotana na šľahanie

cesnak

1 cibuľa

olej

petržlen alebo bazalka

soľ

korenie podľa chuti

Postup:

Na panvici si predhrejeme olej a orestujeme na ňom bravčovú panenku. Restujeme zo všetkých strán na miernom ohni, aby sa spravila. Keď mäso začne hnednúť, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu. Dochutíme soľou a korením, a necháme prejsť teplom, kým panenka nebude pripravená podľa toho, ako ju máte radi (najlepšia je stredne prepečená).

Keď je mäso hotové podľa vašich predstáv, pridáme šľahačkovú smotanu podľa chuti a necháme vyredukovať. Ak sa vám zdá omáčka riedka, pridajte maslo. K omáčke pretlačíme cesnak.

Mäso si odložíme nabok, cestoviny premiešame so smotanovou omáčkou a servírujeme tak, že mäsko položíme navrch cestovín a posypeme petržlenovou vňaťkou alebo bazalkou. Dobrú chuť!

4. Bucatini so šampiňónovou omáčkou

Budete potrebovať:

200 g šampiňónov

250 g bucatini (hrubšie špagety, ktoré vyzerajú ako rúrky)

1 strúčik cesnaku

2 PL olivového oleja

50 g masla

50 g strúhaného parmezánu

100 ml suchého bieleho vína

soľ

korenie podľa chuti

 Postup:

Predhrejeme si panvicu, pridáme olivový olej, cesnak a opražíme dozlatista. Pridáme nakrájané šampiňóny a smažíme. Znížime teplotu, pridáme víno a necháme odpariť alkohol. Ochutíme soľou a čiernym korením, a varíme ešte asi 5 minút. Potom pridáme maslo a miešame, kým sa maslo nerozpustí. Odstránime z ohňa.

Medzitým si dáme variť bucatini na spôsob „al dente“.

Do uvarených cestovín pridáme šampiňónovú omáčku a dobre premiešame.

Podávame s nastrúhaným parmezánom a môžeme pridať aj čerstvé bylinky podľa chuti.

5. Fusilli s klobásou v paradajkovej omáčke

Budeme potrebovať:

200 g jemne pikantnej suchej klobásy

200 g fusilli (vrtuľky)

2 PL olivového oleja

1 konzervu paradajkového pretlaku alebo konzervovaných kúskov paradajok

1 strúčik cesnaku

parmezán

soľ

korenie

Postup:

Klobásu si nakrájame na kolieska a s jemne nasekaným cesnakom restujeme na panvici, na ktorej sme predhriali olivový olej asi 2 minúty. Pridáme paradajkový pretlak a za stáleho miešania varíme až kým omáčka nezhustne.

Osolíme, okoreníme a môžeme primiešať k vopred uvareným cestovinám. Nezabudneme posypať parmezánom, dozdobiť čerstvými bylinkami a môžeme podávať. Dobrú chuť!

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like