5 polievok, ktoré váš tráviaci systém bude milovať… Tieto polievky varili naše staré mamy. Vrátťe sa snimi do detských čias

Polievku môžeme hodnotiť ako zázrak. Pohladí žalúdok a pripravuje vaše telo na druhý chod. Čo sa týka histórie Polievka je mladý pokrm, pretože bol rozšírený vo svete pred 400 až 500 rokmi. Dnešnému dňu poznáme vo svete okolo 150 hlavných druhov polievok, ktoré sa následne delia na ďalšie ekvivalenty. To si kladieme otázku: „Ako je polievka užitočná?“ Mali by sme ju jesť každý deň? Naše staré mamy sa istotne zhodnú v tom, náš život bez polievok by nemohol existovať. Nájdu sa však aj odborníci, ktorých presvedčenie spočíva v tom, že povyšovanie polievok je neúmerné.

Faktom však zostáva, že výživnosť polievok nemožno uprieť. Tak ako sú výživné, tak sú ľahko stráviteľné, ale taktiež niektoré z nich majú pozitívne zdravotné účinky v prípade ochorení. Napríklad ide o užívanie polievok pri nachladení, či chrípke. Musíme taktiež povedať že polievky majú najmenej kalórií oproti duseným, či usmaženým jedlám. Práve to im však neberie vyživujú hodnotu. To je potrebné hlavne u ľudí, ktorí polievky užívajú pri znižovaní hmotnosti.

Pokiaľ máte radi chutné polievky a taktiež skúšate nové recepty, ponúkame vám niektoré varianty obľúbených polievok:

Napríklad polievka s mäsovými guličkami sa pripravuje z dvoch litrov vody, 200 gramov mletého mäsa, 100 gramov mrkvy, 300 gramov zemiakov, 100 gramov ryže, 40 gramov letnej cibuľky a korenín ako je soľ, čierne korenie, bobkového listu, bylinky podľa chuti. My sme ako doplňujúcu bylinu použili šafran.

Postup:
V hrnci sme si nechali zovrieť vodu, vložili sme do nej nastrúhanú mrkvu spolu so zemiakom. Z mletého mäsa sme si vytvárali guličky, ktoré sme vkladali do polievky v momente, keď boli zemiaky uvarené. Následne sme pridali ryžu, bobkový list, soľ a čierne korenie. Pred dokončením sme pridali nasekanú cibuľku a bylinky. V našom prípade išlo o šafrán, ktorý bol sušený, a teda sme ho rozdrvili v ruke nadrobno. Povedali by sme až na taký prášok. Samotný šafrán pridá polievke úplne iný cveng.

Druhým našim receptom je syrová polievka. Tú sme si pripravili z 1 a pol litra vody, 100 gramov taveného syra, jednej stredne veľkej mrkvy, jednej stredne veľkej cibule, a štyroch stredne veľkých zemiakov.

Postup:
Po očistení zemiakov, sme si ich nakrájali na menšie kúsky, zaliali sme ich vodou a dali sme ich klasický variť. Nastrúhaný sme si mrkvu, nakrájali cibuľu, ktorú sme si orestovali na rastlinnom oleji. Pre nášho kolegu sme zvolili variantu, kde sme cibuľou restovali na masle. Mrkvu a cibuľu so syrom sme pridali k uvareným zemiakom. Všetko sme premiešali a počkali, kým sa syr celkom nerozpustil. Dosolili sme polievku podľa chuti. Po tomto bode sme nechali do variť ešte 30 minút.

Ďalším receptom je syrová polievka s mäsom. Tá sa pripravuje zo 400 gramov kuracích pŕs, dvoch zemiakov, jednej mrkvy, 180 gramov taveného syra, dvoch litrov bujónu alebo vody, byliniek, bobkového listu, nového korenia, soli a čierneho korenia podľa chuti.

Postup:
Kuracie prsia sme si nakrájali na menšie kocky, aj keď v pôvodnom recepte boli stredné kocky. Očistené zemiaky sme tiež nakrájali na kocky, ale mrkvu sme si nakrájali na kolieska. Mäso sme si osmažíli na panvici s malým množstvom olivového oleja. Pripravili sme si bujón, a keď začal vrieť, dodali sme k nemu bobkový list, nové korenie a kuracie prsia.

Znížili sme plameň a varili sme 7 až 10 minút túto zmes, pri čom sme následne pridali mrkvu a varili ďalších 10 až 15 minút. Po 15-tich minútach sme pridali tavený syr a dôkladne sme premiešali, aby sa rozpustil. Oslovili sme, okorenili, pridali bylinky. Posledný krát sme premiešali, aby sa chute spojili.

Predposledným našim typom je zeleninová polievka, ktorú sme pripravili z jednej mrkvy, cibule, hrsti bielej kapusty, jednej čerstvej uhorky, troch až štyroch paradajok, pol papriky, a soli podľa chuti.

Postup:
Najskôr sme si očistili a nakrájame všetku zeleninu. Následne si zeleninu začneme ukladať do hrnca podľa vrstvenia: Prvá vrstva je tvorená mrkvou, druhá vrstva je tvorená cibuľou, tretia vrstva je tvorená kapustou, štvrtá vrstva je tvorená uhorkou, piatok vrstva je tvorená paradajkami a šiesta paprikou. Takto na vrstvený hrniec prikryjeme a necháme zeleninu dusiť sa vo vlastnej šťave na malom ohni podobu dvadsiatich piatich až tridsiatich minút. Pokiaľ je to potrebné môžeme pridať aj trošku vody. Pravidelne hrncom za trasieme. Potom do hrnca vylejeme vriacu vodu, osolíme a privedieme k varu, následne vypneme. Polievka je hotová a najčastejšie je zdobená kôprom, petržlenovou vňaťou a smotanou.

Posledným typom je mliečna zeleninová polievka, ktorá sa pripravuje z jedného litra mlieka, 400 mililitrov vody, 400 gramov zemiakov, 400 gramov karfiolu, 100 gramov mrkvy, 300 gramov zeleného hrášku, dvadsiatich gramov masla a soli.

Postup:
Aj tomto recepte si nakrájame mrkvu na kocky a osmažíme ju na polovici masla. Karfiol si rozdelíme na malé kúsky a taktiež očistené zemiaky si nakrájame na malé kocky. Dáme zovrieť mlieko a odstránime z neho vzniknutú penu na povrchu. Privedieme vodu k varu, osolíme si ju, pridáme zemiaky, karfiol a trošku neskôr aj mrkvu. Varíme na slabšom plameni, a po 15 minútach prilejeme mlieko. Varíme až kým všetka zelenina nie je úplne mäkká. Nakoniec Pridáme hrášok hrniec prikryjeme. Na vypnutom sporáku necháme „dôjsť“ ďalších 15 minút. Pri servírovaní zdobíme kúskom masla.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like