5 nátierok, ktoré si budete pamätať ešte zo školských čias. Budete po nich opať zalizovať

Možno si aj vy ešte spomínate sa výborné nátierky zo škôlky. Pomôžeme vám pripomenúť si túto chuť vďaka receptom, ktoré prezradila skúsená kuchárka.

1. Vajíčková nátierka:


Klasikou je určite vajíčková nátierka, ktorá je veľmi sýta a výdatná.

Čo na ňu budete potrebovať?

4 natvrdo varené vajcia
1 polievková lyžica horčice
200 g jemného tvarohu
trochu pažítky
1 menšia cibuľa

 

Jedno uvarené vajíčko spolu s cibuľou dáme do mixéra a poriadne rozmixujeme. Pridáme horčicu, tvaroh a zvyšné tri vajíčka nakrájané na drobné kúsky. Nátierku dobre premiešame a môžeme servírovať. Pre vylepšenie chuti môžete chlebík s nátierkou posypať pažítkou.

2. Syrová nátierka s cesnakom


Ďalšou obľúbenou nátierkou nejedného stravníka je syrová. Jej výhodou je najmä jednoduchá a rýchla príprava. 

Čo budete potrebovať?

100 g taveného syru (syrokrém)
2 polievkové lyžice masla
1 strúčik cesnaku
50 g nastrúhaného syru
mlieko podľa potreby

 

Pripravené suroviny zmiešame dokopy, až kým nebude nátierka hladká. Ak sa vám zdá nátierka príliš hustá, môžete do nej priliať trochu mlieka.

3. Bryndzová nátierka


Bryndzová nátierka, nazývaná tiež šmirkas alebo šmirkáš patrí medzi slovenskú klasiku.

Čo budete potrebovať?

125 g čerstvej bryndze
100 g jemného tvarohu
1 polievkovú lyžicu bieleho jogurtu
bylinky podľa chuti (kôpor, pažítka, cibuľka,…)
sladká paprika

 

Všetky suroviny zmiešame dokopy, kým sa nám vytvorí hladká hmota. Takúto nátierku môžeme dochutiť vybranými bylinkami a podávať môžeme na chlebíku posypanom mladou cibuľkou, alebo bylinkami podľa vlastného výberu.

4. Tuniaková nátierka 

Čo budete potrebovať?


1 plechovka tuniaka (vo vlastnej šťave, môže byť aj v oleji)
1 cibuľu
100 g syrokrému alebo masla (prípadne pol na pol)

Cibuľku nakrájajte na drobné kúsky a postup prípravy je pri tejto nátierke rovnaký, ako pri syrovej. Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy a môžete natierať na pečivo.

BONUS: 5. Mrkvová nátierka s jogurtom


Čo budete potrebovať?

150 ml bieleho plnotučného jogurtu
100 g jemného tvarohu
cca hrsť nastrúhaného syru
1 nastrúhanú mrkvu
pažítku
soľ

Nastrúhame si mrkvu a syr, nakrájame si pažítku na drobné kúsky a spolu s tvarohom a jogurtom zmiešame dokopy. Môžeme dochutiť bylinkami podľa chuti a podávať na čerstvom pečive.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like