5 chutných nápadov na domáce polievky. Sú tak sýte, že vám nebude treba ani druhé jedlo

Čo tak hustá a voňavá polievka na váš nedeľňajší obed? Pripravili sme pre vás niekoľko receptov na chutné a rýchle polievky, ktoré si zamiluje celá vaša rodina!

 

Hrachová polievka s kuracím mäsom a hubami

a

Ingrediencie na 2 porcie

  • 300 g kuracích pŕs
  • 150 g šampiňónov
  • 125 g suchého hrachu (pred varením ho namočte)
  • 2 zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 0,5 ČL kurkumy
  • 1 ČL horčice
  • soľ, korenie podľa chuti
  • 3 vetvičky petržlenovej vňati
  • maslo na prípravu základu

Postup

  1. Hrach, ktorý ste nechali namočený vo vode vložte do hrnca, nalejte do neho čerstvú vodu tak, aby bola 2 palce nad hrachom. Po zovretí nechajte variť 30 minút. Pridajte olúpané a nakrájané zemiaky.
  2. Kuracie prsia si narežte na malé plátky a zľahka ich orestujte na rastlinnom oleji alebo masle. Pridajte k ním nastrúhanú mrkvu a najemno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa získa pekný sklovitý nádych, pridajte šampiňóny nakrájané na plátky, horčicu a nechajte podusiť 2-3 minúty. Túto zmes následne premiestnite do hrnca, kde sa vám varí hrach a zemiaky.
  3. Osoľte, okoreňte, pridajte kurkumu a varte ešte ďalších 10 minút. Podávajte s nasekanými bylinkami.

 

Kuracia s palacinkami

Na 2 porcie potrebujete

  • 300 g kuracích pŕs
  • 3 vajcia
  • 2 PL múky
  • 1 mrkvu
  • 1 cibuľu
  • 2 zemiaky
  • soľ, korenie
  • slnečnicový olej
  • bylinky podľa chuti

Postup

  1. Kuracie prsia si uvarte v 1 l osolenej vody. Mäso si potom vyberte, nakrájajte na menšie kúsky alebo plátky a vráťte naspäť do hrnca. Následne na to k nemu pridajte nakrájané zemiaky.
  2. Nastrúhanú mrkvu a narezanú cibuľu si osmažte na slnečnicovom oleji a pridajte to do polievky.
  3. Vajíčka si vyšľahajte so štipkou soli a korenia, následne k ním pridajte múku. Z tohto cesta si pripravíte približne 3 palacinky. Po vychladnutí ich nakrájajte na prúžky a pridajte do polievky.
  4. Varte ešte približne 10 minút a nakoniec ju posypte bylinkami.

 

Rybacia polievka so smotanou

Ingrediencie na 4 porcie

  • 300 g rybacieho filé (treska, losos, šťukozubec)
  • 300 g rybacej zmesi do polievky (hlava, trup…)
  • 3 zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 250 ml smotany (10%)
  • soľ, korenie

Postup

  1. Polievkovú zmes z rýb vložte do hrnca, zalejte 3 litrami vody a nechajte variť približne 40 minút. Pravidelne odstraňujte vzniknutú penu. Po uplynutí času odstráňte časti ryby a vývar vráťte na plameň.
  2. Po opätovnom zovretí polievky do nej pridajte narezané zemiaky, cibuľu a mrkvu. Potom si nakrájané rybacie filé, osoľte, okoreňte podľa vlastnej chuti a pridajte do vývaru.
  3. Povarte 20 minút, pridajte smotanu, počkajte kým začne polievka vrieť a nechajte ju takto niekoľko minút pod pokrievkou. Hotovo!

 

Kuracia polievka so syrovými knedličkami a zeleným hráškom

Ingrediencie na 4 porcie

  • 300 g kuracích pŕs
  • 1 mrkva
  • 3 zemiaky
  • 125 g zeleného hrášku
  • 1 cibuľa
  • 50 g syra
  • 1 vajce
  • 4 PL múky
  • soľ, korenie
  • slnečnicový olej

Postup

  1. Uvarte si kurací vývar, mäso následne vyberte z vody, rozoberte ho na menšie kúsky/vlákna a vložte naspäť do vývaru. Potom k do neho pridajte nakrájané zemiaky.
  2. Nastrúhanú mrkvu a nakrájanú cibuľu si osmažte na slnečnicovom oleji. Túto zmes premiestnite do polievky, ktorú následne osolíte a okoreníte podľa vašich preferencií.
  3. Na prípravu syrových knedlíčkov si tvrdý syr nastrúhajte na strúhadle s malými otvormi, pridajte k nemu vajce, múku a premiešajte. Zo získanej hmoty si vytvarujte malé guľôčky.
  4. Knedlíčky spolu s premytým hráškom vložte do polievky a nechajte variť 10 minút. Potom ju prikryte pokrievkou a povarte ešte ďalších 5 minút.

 

Polievka s údenou šunkou a syrom

Na 2 porcie potrebujete

  • 2 údené kuracie stehná
  • 3 PL taveného syra (syr v tube alebo v črievku)
  • 3 zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • soľ, korenie
  • kôpor (voliteľné)
  • olej

Postup

  1. Zemiaky si nakrájajte na malé kocky, zalejte ich 2 litrami vody a postavte na oheň. Po 10 minútach k ním pridajte kuracie nohy (oddelené od kostí). Nastrúhanú mrkvu a cibuľu si opražte na panvici s olejom a výslednú zmes pridajte k polievke.
  2. 10 minút pred koncom varenia pridajte syr, soľ, korenie a premiešajte. Pred podávaním si polievku môžete ozdobiť nasekaým kôprom.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj:sovkusom.ro 

You Might Also Like