15 skvelých receptov, vďaka ktorým už budete vedieť čo navariť na nedeľu

Určite poznáte ten pocit, keď v sobotu rozmýšľate, aký chutný nedeľný obed pripravíte.

Vyriešili sme to za vás a zozbierali sme pre vás 15 skvelých receptov, ktoré sú ideálne na nedeľu.

1. Sviečková na smotane s bravčovým karé a brusnicami

 

Budeme potrebovať: 1 kg bravčové karé bez kosti, 2 PL plnotučná horčica, mleté čierne korenie, 3 ks stredne veľké mrkvy, 2 ks petržlen, 3 strúčiky cesnak, 1 ks cibuľa, soľ, 1 dl studená voda, 1 PL hladká múka, 2 ks bobkový list, 1 téglik smotana na šľahanie 33%, 1 ks knedľa, brusnice, smotana kyslá.

Postup:

Bravčové v celku očistíme a umyjeme. Posypeme korením a potrieme horčicou. Nádobu uzavrieme alobalom a dáme do chladničky (na noc alebo pár hodín). Na oleji spražíme nakrájanú cibuľku spolu s cesnakom do peny a celý kus mäsa opražíme z každej strany. Zalejeme vriacou vodou z konvice a pridáme bobkové listy. Očistené a nakrájané mrkvy a petržleny pridáme k mäsu. Varíme cca hodinku/hodinku a pol. Mäso vyberieme a nakrájame ostrým nožom na plátky. Bobkové listy z hrnca vyberieme. Vývar z hrnca rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a postupne pridávame smotanu. Vrátime na sporák, zohrejeme a zahustíme vodou a múkou. Osolíme podľa chuti. Podávame s knedľou, kyslou smotanou a brusnicami.

2. Kura pečené na jablkách

 

Budeme potrebovať: 1 ks kurča, 2 ks jablko, 2 ks šalotka, 300 ml kurací vývar, 2 PL med, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, trochu masla.

Postup:

Rúru dáme vyhriať na 200 °C. V panvici si rozpustíme maslo. Kura umyjeme, osušíme, dochutíme soľou a korením zvnútra aj zvonku. Do pekáča nakrájame jablká, na väčšie kúsky šalotku a pridáme kura. Všetko pokvapkáme rozpusteným maslom, prelejeme vývarom s medom. Pečieme prikryté pri teplote 180 °C cca 40 minút, potom kura odkryjeme a dopečieme.

 

3.  Španielský vtáčik

 

Budeme potrebovať: 2 plátky hovädzie mäso zadné, 70 g anglická slanina, 50 g údené mäso, 2 ks kyslá uhorka, 2 PL hladká múka, 1 PL horčica, 1 PL, maslo, 1 ks uvarené vajce natvrdo, 1 ks cibuľa, korenie, soľ, olej.

Postup:

Plátky mäsa vložíme medzi potravinovú fóliu a poriadne rozklepeme od stredu ku krajom. Osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a rozložíme plátky slaniny. Na okraj mäsa z užšej strany kladieme štvrťky vajca, uhorku a údeninu. Ďalšie okraje mäsa zahneme mierne dovnútra a stočíme do závitkov. Závitky stiahneme niťou a zvrchu ešte osolíme. Na rozpálenom oleji speníme cibuľu, pridáme vtáčiky a zo všetkých strán ich zprudka opečieme. Podlejeme vodou alebo vývarom asi do polovice výšky mäsa, priklopíme a dusíme 1 až 1,5 hodiny do mäkka. Počas dusenia občas vtáčiky otočíme, prípadne podlejeme. Mäkké závitky vyberieme, šťavu zahustíme múkou rozmiešanou v troške vody a približne 10 minút povaríme. Na koniec zjemníme maslom. Servírujeme s knedlíkom alebo ryžou.

4. Kura na masle s klasickou zemiakovou kašou

 

Budeme potrebovať: 2 ks chladené kuracie štvrťky, 100 g masla, korenie na kura, voda na podlievanie. Na prílohu budeme potrebovať: 700 g zemiaky, 2 lyžičky soľ, 100 ml smotana 12%, 200 ml mlieka, 50 g masla.

Postup:

Kura okoreníme a vložíme do pekáča, pridáme polovicu uvedeného množstva masla, podlejeme trochou vody a priklopené dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 st. Pečieme cca 50 minút a potom poklop zoberieme a necháme dopiecť do zlata. Pridáme zvyšok masla a rúru vypneme. Počas pečenia dolievame vodu podľa potreby a kura polievame výpekom. Vody nedávajte príliš veľa, veď predsa chceme maslový a nie vodový výpek. Zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka. Pridáme maslo a klasicky ich pretlačíme na zemiakovú kašu. Po častiach pridávame horúcu smotanu s mliekom a ručným mixérom vyšľaháme dohladka. Mlieko a smotanu pridávame pomaly, podľa toho ako hustú kašu máte radi. Dobrú chuť

 

5. Kuracie placky v syrovom cestíčku

 

Budeme potrebovať: 500 g kuracieho mäsa, 200 g eidamu, 2 ks jarná cibuľa, 2 ks vajíčka, 2 lyžice majonézy, 2 lyžice solamylu, soľ a čierne korenie, mletá červená sladká paprika.

Postup:

Najskôr si pripravíme mäso. Nakrájame ho na čo najmenšie kúsky, ktoré zmiešame so strúhaným syrom, pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, vajíčka, solamyl, majonézu, soľ, čierne korenie a červenú mletú papriku. Zmes dobre premiešame a dáme odležať asi na 30 minút do chladničky. Potom z hmoty pomocou lyžice odoberáme menšie časti, ktoré vrstvíme na panvicu, kde sme poriadne rozpálili olej. Smažíme z oboch strán do zlata. Po usmažení ich necháme na papierovom obrúsku odkvapkať. Dobrú chuť!

6. Kuracie mäsko na čínsky spôsob podávané s ryžov

 

Budeme potrebovať: 400 g kuracie prsia, 1 ks cibuľa, 1/2 ks väčšia červená paprika, 20 g arašidy, 2 ks žĺtka, 1 ks pór, hrsť sušené alebo čerstvé huby, 1/2 ks čínska kapusta, 1 lyžica solamyl, granulovaný cesnak, soľ, čierne korenie, mletá paprika, 5 lyžíc sójovej omáčky, 2 lyžice worchestrovej omáčky, 100 ml olej.

Postup:

Najskôr nasypeme do strednej misky solamyl, trochu čierneho korenie a granulovaného cesnaku, potom pridáme lyžicu vody a vytvoríme kašu, do ktorej ešte vmiešame žĺtka. Potom nakrájame kuracie prsia na rezance a vložíme ich do misky a necháme asi 5 minút odležať. Rozpálime čo najviac olej na wok panvici, potom vložíme mäso a smažíme asi 8 minút, prvé 3 minúty neustále miešame, aby sa mäso neprilepilo a nespálilo. Potom mäso vyberieme do misky a necháme odpočívať. Väčšiu polovicu výpeku odoberieme a na zvyšku osmahneme na drobno nakrájanú cibuľu, nakrájaný pór, červenú papriku, huby, pridáme trochu mletej papriky, cesnaku, arašidy a prilejeme asi 100 ml vody. Dusíme zakryté cca 10 minút. Na úplne záver pridáme mäso, sójovú omáčku a worchester. Ochutíme soľou, pridáme kapustu a zľahka ohrejeme. Odstavíme a servírujeme s ryžou. Dobrú chuť

7. Kuracie prsia na šampiňónoch s ryžou

 

Budeme potrebovať: 500 g kuracie prsia, 1 ks veľká cibuľa, 100 g čerstvé šampiňóny, soľ, čierne korenie, červená mletá paprika, trochu solamylu, olej podľa potreby a ako príloha ryža s kukuricou a petržlenovou vňaťou.

Postup:

Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na rezance. Na rozpálenom oleji osmažíme cibuľu, pridáme nakrájané huby a keď máme všetko orestované, pridáme na rezance nakrájané kuracie prsia. Osolíme, okoreníme a posypeme červenou mletou paprikou. Sprudka opečieme a podlejeme vodou. Dusíme do mäkka. Po podusení zahustíme solamylom – pridávame toľko ako hustú omáčku chcete mať. Ryžu uvaríme klasickým spôsobom a po uvarení primiešame kukuricu a na tanieri vrch posypeme petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

8. Pikantné kuracie mäsko s hubami

 

Budeme potrebovať: 400 g kuracie prsia, 300 g šampiňóny, 1 ks cibuľa, 3 lyžice horčica, 8 lyžíc kečup, 1 kocka kuracieho bujónu, 1 ks chilli paprička, 100 ml mlieko, 400 ml smotana na šľahanie, 2 lyžice olej, kúsok masla, soľ a čierne korenie.

Postup:

Kuracie mäso nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme a na rozpálenom oleji orestujeme do zlata. Kuracie mäso vyberieme, na panvicu dáme kúsok masla, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a krátko restujeme. Pridáme huby, kocku bujónu a podlejeme trochou vody. Necháme bujón rozpustiť, pridáme na drobno nakrájanú alebo nastrúhanú chilli papričku, kečup, horčicu a jemne osolíme. Varíme dovtedy, kým sa všetko nespojí a nakoniec zahustíme smotanou, do ktorej sme pridali mlieko. Zredukujeme a pridáme mäso. Podávame s ryžou. Dobrú chuť!

 

9. Kuracie kúsky v krémovej horčicovej omáčke

 

Budeme potrebovať: 300 g kuracie prsia, 1 ks cibuľa, 1 ks mrkva, 3 lyžice kyslá smotana, 2 lyžice dijonská horčica, 2 lyžice obyčajná horčica, 2 lyžice hladká múka, 1 hrnček horúca voda, olej, soľ a čierne korenie. Marináda na mäso: 2 lyžice kari korenie, 1/2 lyžičky soľ, 2 lyžice sójová omáčka, čierne korenie podľa chuti.

Postup:

Kuracie prsia očistíme, umyjeme a poriadne osušíme. Nakrájame na rezance, pridáme všetky suroviny potrebné na marinádu a necháme 2 hodiny odležať v chladničke. Takto môžeme marinovať mäso aj celú noc, bude jemnejšie a chutnejšie. Cibuľu nakrájame na drobno a na rozpálenom oleji na panvicu osmažíme do zlata. Pridáme na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu, mäso a orestujeme na miernom ohni. Posypeme lyžicou hladkej múky a krátko restujeme. Potom mäso zalejeme horúcou vodou, pridáme soľ a čierne korenie, premiešame a necháme dusiť. Nakoniec pridáme kyslú smotanu zmiešanú s lyžicou hladkej múky, horčicou a všetko spolu varíme, kým sa omáčka zredukuje. Ako prílohu môžete podávať ryžu alebo klasickú zemiakovú kašu. Dobrú chuť!

10. Kuracie kúsky v pikantnej jogurtovej marináde

 

Budeme potrebovať: 2 ks chladené kuracie prsia, 3 lyžice smotanový biely jogurt, 1 lyžica olej, 1 lyžička chilli korenie, 1/2 lyžičky sušený zázvor, 2 lyžičky kari korenie, 2 lyžice pikantná sójová omáčka s cesnakom, 2 lyžice sladká chilli omáčka, 1 ks pór, 100 g sušené paradajky s kapary v oleji, 2 lyžice olej, soľ a čierne korenie.

Postup:

Kuracie prsia nakrájame na kocky 2×2 cm. Do misky dáme jogurt, 1 lyžicu oleja, korenie a všetko premiešame. Vložíme pokrájané mäso a rukou všetko dôkladne premiešame. Necháme v chladničke hodinu marinovať. Na panvici rozpálime 2 lyžice oleja, pridáme mäso aj s marinácou a sprudka za stáleho miešania restujeme 10 minút. Potom pridáme zvyšok surovín a restujeme ďalších 10 minút. Podľa chuti osolíme a okorením a podávame s jasmínovou ryžou. Dobrú chuť!

 

11. Kuracie rezne podľa Číňanov

 

Budeme potrebovať: 5 ks kuracie rezne, 50 g maslo, 1 ks cibuľa, 1 ks cesnak, 2 lyžičky kari korenie, 1 kocka kurací bujón, 2 lyžice sójová omáčka, 3 lyžice biele víno, 1 lyžička med, 1,5 lyžice kukuričný škrob, 125 ml voda.

Postup:

Cibuľu nakrájame na drobno a na rozpálenom masle ju osmažíme do zlata. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a krátko osmažíme. Nie dlho, inak cesnak zhorkne. Pridáme korenie, bujón, ktorý sme rozpustili vo vode a necháme prejsť varom. Potom pridáme sójovú omáčku, víno a necháme na najnižšom ohni variť cca 10 minút. V malom množstve vody rozmiešame kukuričný škrob a za stáleho miešania ho pridáme do omáčky. Osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme lyžičku medu a krátko varíme. Kuracie rezne nakrájame na rezance a zalejeme ich pripravenou omáčkou. Podávame so zemiakmi alebo ryžou. Dobrú chuť!

12. Pikatná zmes s kuracím mäsom a zeleninou

 

Budeme potrebovať: 2 plátky kuracie prsia, 1 lyžica sójová omáčka, 1 lyžica worchester, 6 ks šampiňóny, 1 ks červená paprika, 1 ks červená cibuľa, 1 lyžička pikantná omáčka, 1 ks menšia mrkva, čili paprička, plátky nakladaného zázvoru, vínny ocot, hnedý cukor, fazuľky, jarná cibuľka, škrob na zahustenie, soľ a korenie.

Postup:

Na oleji orestujeme mäso, ktoré sme nakrájali na rezance. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme worchestrom a sójovou omáčkou. Zalejeme vodou a pridáme mrkvu, nakrájanú na rezance, zázvor. Po prevarení pridáme nakrájané huby, papriku na rezance, fazuľky a chilli papričku. Podusíme do mäkka, nakoniec pridáme červenú cibuľu a na malé kúsky nakrájanú jarnú cibuľku. Ochutíme octom a cukrom a zahustíme škrobom. Pred vypnutím pridáme na šmrnc lyžičku pikantnej omáčky. Dobrú chuť

 

13. Kurací pekáčik (všetko v jednom)

 

Budeme potrebovať: 2 ks kuracie štvrťky, 4 lyžice olej, 2 lyžice obľúbené korenie (grilovacie korenie, zlaté kura, …). Na zeleninovú zmes budeme potrebovať: 500 g malé zemiaky, 3 ks cibuľa, 3 ks paradajka, 3 ks paprika, 100 g anglická slanina, 4 strúčiky cesnak, 2 lyžičky paradajkového pretlaku, 4 lyžice oleja, zväzok čerstvých byliniek, soľ, čierne korenie.

Postup:

Umyté a osušené mäsko pokvapkáme olejom, posypeme korením, prehodíme do uzatvárateľnej nádoby a necháme cez noc v chladničke. Zemiaky poriadne očistíme, prekrojíme na polovicu a v miske ich zmiešame s olejom, paradajkovým pretlakom, na plátky nakrájaným cesnakom a na kocky nakrájanou anglickou slaninou. Osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme rôzne bylinky a poriadne premiešame. Do pekáča vložíme kuracie mäso a pridáme zemiaky so zeleninou. Pohádžeme zvyšné bylinky a prikryjeme. Pečieme v rúre pri teplote 200 st. cca 1 hodinu. Potom zoberieme poklop a dopečieme ešte pol hodinu. Behom pečenia obrátime všetko v pekáči – mäso hore a zelenina dole. Podlievanie vodou alebo vývarom nieje nutné, zelenina pustí šťavy dosť. Dobrú chuť!

 

14. Cestoviny s kuracím mäsom a syrovou omáčkou

 

Budeme potrebovať: 340 g penne cestoviny, 2 ks kuracie prsia, 1,5 šálky mozzarella, olivový olej, soľ a čierne korenie podľa chuti. Na omáčku budeme potrebovať: 1 lyžicu oleja, 4 strúčiky cesnaku, 3 lyžice hladkej múky, 1 šálku kuracieho vývaru, 1 šálku mlieka, 3/4 šálky nastrúhaného parmezánu, 1/2 lyžičky soli, 1/4 lyžičku čierneho korenia.

Postup:

Penne cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente. Kuracie mäso nakrájame na rezance a na rozpálenom oleji na panvici osmažíme do zlata. Rúru vyhrejeme na 180 st., pripravíme si formu na pečenie a vymažeme dno maslom. Polovicu cestovín nasypeme do formy, druhú polovicu zmiešame s omáčkou – olivový olej na panvici poriadne rozohrejeme, pridáme prelisovaný cesnak a chvíľu restujeme. Posypeme múkou a spojíme. Potom za stáleho miešania tenkým prúdom prilievame vývar, mlieko a privedieme do varu. Varíme cca minútu, pokiaľ hmota nezačne hustnúť a vmiešame parmezán. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Navrstvíme do formy a posypeme strúhanou mozzarelou. Pečieme cca 20-25 minút. Dobrú chuť!

 

15. Vynikajúci obed z jedného pekáča

Budeme potrebovať: 8 ks kuracie stehno, 5 ks zemiaky, 1 Ks cibuľa, 1 ks cuketa, 2 ks paradajka, 100 g maslo, 150 g ryža, korenie na kura, voda alebo vývar na podlievanie, soľ a korenie.

Postup:

Zemiaky umyjeme a očistíme. Spolu s cuketou, paradajkou a cibuľou ich nakrájame na kocky. Pridáme ryžu a premiešame. Kuracie nohy očistíme, osolíme a okoreníme, posypeme korením podľa chuti. Pripravíme pekáč, nalejeme na dno trochu vody, navrstvíme zeleninou so zemiakmi a ryžou. Na zeleninovú zmes poukladáme kuracie mäso a na každý kúsok položíme plátok masla a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 st. do zlata. Dobrú chuť!

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like