Z Turecka som si priviezla tradičný recept na šošovicovú polievku. Výdatná korenistá chuť prilákala k stolu celú rodinu!

Počuli ste už o nevestinej polievke? Ide o tradičný turecký recept, ktorého pôvod možno nájsť v legende o neveste Ezo. Toto dievča milovalo šošovicovú polievku a často si ju aj pripravovalo.

Nevedno prečo, dodnes sa v Turecku dodržiava tradícia nevesty Ezo a každá budúca nevesta v predvečer svojej svadby túto polievku varí svojim príbuzným. Bez ohľadu na to, či je legenda pravdivá, táto polievka Vás dostane svojou chuťou a výnimočnou farbou.

Čo budete potrebovať?

  • 200 g červenej šošovice
  • 2 PL bulguru
  • 2 lyžice masla
  • 1 cibuli
  • 4 PL slnečnicového oleja
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 celé papriky (najlepšie červenú a zelenú)
  • chilli podľa chuti
  • soľ a korenie podľa chuti
  • cca 2 litre vody

Ako na to?

Cibuľu si očistite a nakrájajte na drobno, olej a maslo dajte spolu do hrnca, aby sa rozohrial a potom do neho vhoďte nakrájanú cibuľu. Bulgur a červenú šošovicu opláchnite v studenej vode a pridajte k osmaženej cibuli. Všetko spolu opekajte v hrnci približne 2 minúty, potom pridajte paradajkový pretlak, premiešajte, zalejte vodou a prikryte.

Do inej panvičky si dajte rozohriať trochu oleja. Obe papriky si nakrájajte na kocky a osmažte ich v oleji úplne do mäkka. Pridajte ich k variacej sa polievke. Polievku varte približne 30 minút, nenechajte šošovicu, aby sa úplne rozvarila. Polievku osoľte, okoreňte, pridajte citrónovú šťavu a ak máte radi pikantné jedlá, pridajte aj chilli podľa chuti. Potom ju už len rozmixujte ponorným mixérom a podávajte.

Prajeme dobrú chuť!

You Might Also Like