Vynikajúci tradičný ukrajinský boršč: Recept na túto vitamínovú bombu sme dostali od ukrajinskej babičky a naozaj stojí za to

Pravý, nefalšovaný ukrajinský boršč proste nemôžete nemilovať . Pravdou je, že niekto túto klasiku nemá veľmi rád, ale u nás sa teší veľkej obľube. Príprava je síce komplikovanejšia a zdĺhavá, ale výsledok stojí za to. To vám potvrdia aj milovníci boršču. Keď sa spoja všetky chute dohromady, navaríte si zdravú vitamínovú „bombu“, ktorá chutí naozaj skvele.

 

Budeme potrebovať:

250 gramov hovädzieho mäsa

250 gramov bravčového mäsa (najlepšie je rameno)

250 gramov údeného mäsa (prípadne hovädzie kosť – 100 gramov)

250 gramov hlávkovej kapusty

150 gramov červenej repy

200 gramov koreňovej zeleniny (petržlen, mrkva)

100 gramov zemiakov

50 gramov paradajkového pretlaku

bravčová masť

pár strúčikov cesnaku

1 veľká cibuľa

1 kyslá pochúťková smotana

soľ, korenie

zoznam Bobkov

ocot

2 litre vody

postup:

Ako prvému sa budeme venovať mäsu. Všetky druhy mäsa, prípadne údené kosti umyjeme a dáme do veľkého hrnca. Zalejeme studenou vodou a varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Mäso vyberieme (bravčové o niečo skôr ako hovädzie), nakrájame ho na menšie kocky a vrátime späť do vývaru.

Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu, kapustu, cibuľu a cesnak a nakrájame všetko nadrobno. Červenú repu si môžeme predvariť v šupke, aby nestratila krásnu fialovo-ružovú farbu. Na cibuľi a masti si krátko podusíme koreňovú zeleninu a zalejeme ju trochou vývaru z mäsa.

Keď je zelenina polomäkká, pridáme ju do horúceho vývaru s mäsom. Pridáme aj pokrájanú kapustu, zemiaky nakrájané na kocky a bobkové listy, korenie a soľ.

Na masti si podusíme na kocky nakrájanú prevarenú červenú repu a pridávame postupne paradajkový pretlak a dochucujeme octom, prípadne aj cukrom. K červenej repe pridáme buď nakrájaný alebo prelisovaný cesnak.

Celú zmes primiešame k vývaru.

Dochutíme, ak je treba. Podávame s kyslou pochúťkovou smotanou, pretože tá je k boršču ideálna. Pri boršči je potrebné dodržiavať jednotlivú postupnosť krokov.

Suroviny je dôležité dusiť oddelene, aby sa nám chute neskôr dobre prepojili.

Verím, že boršč milujete rovnako ako my, a že si na tomto recepte pochutnáte. Dobrú chuť.

You Might Also Like