Úplne fantastický cukrový koláč z kysnutého cesta preliaty smotanou

Šialene chutný a veľmi jednoduchý koláč z kysnutého cesta, ktorý si určite obľúbite. Je extrémne šťavnatý vďaka smotane, ktorou sa prelieva celý koláč hneď po upečení.

Určite ho vyskúšajte, stačí aj len z polovičnej dávky na menší plech a budete milo prekvapení. Do cesta sa pridáva aj maslo. Vďaka nemu bude cesto jemné, voňavé a mäkučké.

Čo budeme potrebovať:

  • 250 g – polohrubá mouka
  • 100 ml – mlieko
  • 1 bal. – sušené droždie
  • 2 ks – vajcia
  • štipka – soľ
  • 150 g – maslo
  • 100 – 150 g – Kr. cukor
  • 200 ml – smotana na šľahanie

Postup:

  1. V teplom mlieku rozpustíme lyžičku cukru, pridáme droždie, premiešame a necháme vzísť kvások.
  2. Do misky dáme vajíčka, 100 g masla a premiešame. Pridáme aj štipku soli a postupne pridávame múku, ktorú sme prešiel cez sito. Pridáme kvások a spracujeme cesto. Necháme ho kysnúť jednu hodinu.
  3. Pripravíme si menšiu formu (20 × 20 cm), ktorú poriadne vymažeme maslom.
  4. Spracované cesto navrstvíme do formy a rozložíme ho. Ruky si potrite olejom a cesto rovnomerne roztlačte do formy. Necháme kysnúť cca pol hodinu.
  5. Po pol hodine si znovu ruky pomastíme olejom a prstom urobíme dierky.
  6. 50 g masla sme zmiešali s cukrom a pomocou lyžice túto zmes natlačíme do dierok.
  7. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca pol hodinu.
  8. Potom koláč vyberieme popicháme špáradlom a zalejeme smotanou. Vrátime späť do rúry na ďalších cca 10 minút.

Najlepšie je ešte horúci. Je veľmi šťavnatý a chutný.

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like