Táto obyčajná polievka Vám nahradí aj antibiotiká! To, čo som sa dozvedela o obyčajnom vývare ma prekvapilo. Celú tú dobu som ho pripravovala zle!

Pravý poctivý vývar už v mnohých domácnostiach ani nenájdete. Chceme ho uvariť čo najskôr, pridávame do neho bujón alebo vegetu, a to sa na poctivý vývar veru nepodobá. Toto je postup, aký používali naše babičky a dnes ho už mnohé mladé gazdinky ani nepoznajú.

Vývar z kostí je nielen chutný, ale pre zdravie človeka veľmi užitočný. Obsahuje mnoho aminokyselín, vitamínov a telu prospešných látok, ktoré na správne fungovanie potrebujeme.

Vývar je skvelý na žalúdočné problémy. Silný vývar je vhodný pre ľudí po operácii, pretože podporuje hojenie a esenciálne aminokyseliny pomáhajú pri obnove tkaniva. Taktiež je vhodný pre deti a mladistvých, pretože je silne účinný pri raste.

Obsahuje veľa horčíka, vápnika a fosforu, ktoré sú dobré pre kosti. Preto je vhodný pre ľudí v každom veku. Možno ste nevedeli, ale vývar má priaznivé účinky aj na črevnú mikroflóru, žalúdok a celkovo aj zažívanie.

Ďalšie výnimočná vlastnosť silného vývaru je, že dokáže urobiť svoju prácu aj v pečeni. Nadväzuje na seba jedy a ak máte pocit, že Vám nejaké jedlo neurobilo dobre, mali by ste jesť veľa silného dobrého vývaru.

Vývar tiež obsahuje glycín, ktorý dokáže do krvi preniesť vysoké množstvo železa a tým pádom zlepšuje zdravotný stav pacientom, ktorí trpia anémiou. Zlepšuje tiež krvný obeh a zvyšuje obsah hemoglobínu.

Navyše, je to skvelá polievka ak držíte diétu. Obsahuje len 15 až 20 kilokalórií na liter, čo je viac ako vítané, ak chudnete napríklad do plaviek.

Ako teda urobiť dokonalý vývar?

  • Pred varením by ste mali kosti upiecť krátko v rúre.
  • Kosti zalievame studenou vodou, nie horúcou.
  • Kosti je potrebné pred varením dobre očistiť. Predsa len nechcete vyvárať niekoľko hodín niečo, o čom nie ste presvedčení, že je zdravé.
  • Snažte sa kupovať sliepku od farmára, ktorá je kvalitná a bola zdravo a dobre kŕmená.
  • Keď začne vývar vrieť, znížte teplotu na najslabšie a odstráňte penu, ktorá sa tvorí na povrchu.
  • Vývar by sa mal variť minimálne 3 hodiny a pol hodinu pred dovarením sa pridávajú bylinky a soľ.
  • Do vývaru na záver oberieme mäso.

Vývar je všeliek! Pokiaľ máte niektoré z vyššie popisovaných problémov, odporúča sa konzumovať dva taniere denne. Po pár dňoch sa budete cítiť oveľa lepšie. Vývar je tiež veľmi univerzálny pokrm. Použiť ho môžete aj do omáčok, cestovín alebo iných jedál. Jesť ho môžete s rezancami, krutónmi, posýpkou a dokonca aj s vajíčkom.

Zdieľajte tieto informácie a verte, že uvaríte ten najlepší vývar pod slnkom!

zdroj: prosvet.cz

 

 

You Might Also Like