Tak toto Vám nahradí aj vynikajúci chlieb so šunkou! Domáci tavený syr pripravujeme každý víkend a vždy nám pár dní vydrží!

Milujete tavené syry či smotanové nátierky? Potom je tu recept, ktorý Vás očarí a budete ho robiť s menšími obmenami stále dokola. Dá sa pripraviť v rôznych chuťových prevedeniach a zamiluje si ho celá rodina. Pritom Vám k nemu celkom postačí pol kila tvarohu.

Čo budete potrebovať?

  • 500 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 1 vajce
  • 1 lyžičku sódy
  • 100 g masla
  • soľ podľa chuti

Ako na to?

Malý hrniec do polovice naplňte vodou a prikryte, kým voda nezačne vrieť. Medzitým si pripravte tvaroh. Tvaroh zmiešajte v kovovej miske s vajcom a sódou a dobre premiešajte. Nechajte si rozpustiť maslo a pridajte ho k tvarohu, vymiešajte hladkú hmotu podobnú cestu. Sódu pridávame do tvarohu preto, aby sa roztavil. Bez nej by zostal tuhý aj keby ste ho varili celý týždeň. Práve sóda zaistí taviteľnosť a elasticitu výsledného produktu.

Keď voda v hrnci vrie, položte naň kovovú misku a dbajte na to, aby sa jej dno nedotýkalo vriacej vody v hrnci. V parnom kúpeli tvarohovú zmes roztavte, pokiaľ nebude úplne hladká a elastická. Potom misku odstráňte z parné kúpele a dosoľte a okoreňte podľa toho, ako máte radi. My pridávame aj bylinky, ale niekto dáva aj chren, či šunku.

Syr dajte do plastovej alebo sklenenej formy, ktorá sa dá uzavrieť. Nechajte ho vychladiť a potom ho skladujte v chladničke.

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

Prajeme dobrú chuť!

You Might Also Like