Skvelý fotorecept na domáce maslo + 3 rôzne variácie

Domáce maslo si robí málokto, pritom sa jedná o oveľa zdravšiu a chutnejšiu alternatívu k margarínom a môžete si si ho podľa ľubovôle dochutiť a upraviť.

 

Poznámka:

Ak budete chcieť maslo s jogurtovou kultúrou, je potrebné začať o deň skôr (krok 1. – 4.)

Potrebujeme

Na obyčajné domáce maslo – začína od kroku č. 5

  • 500ml hustej smotany (najlepšie bio)
  • 500 až 700ml ľadovej vody

Na maslo s jogurtovou kultúrou – začína od kroku č.1

  • pridáme 2 lyžice živého bieleho jogurtu

Na slané maslo

  • pridáme štvrtinu lyžičky soli

Recept v skratke

Smotanu na šľahanie dáme do šľahača a šľaháme, kým sa neoddelí maslo od cmaru a nevznikne hruda. Potom z masla vytlačíme ( či vodou „vyperieme“) zvyšky cmaru a je hotovo.

Detailný postup

Krok 1. Smotanu a jogurt nalejte do misy a dobre premiešajte.

Krok 2.  Misu prikryte čistou utierkou a odložte na teplé miesto (21 až 24 stupňov).

 

Krok 3. Po ôsmich až dvanástich hodinách misu skontrolujte. Keď bude zmes hotová, mal by obsah misy byť hustejšií, mierne napenený a ľahko kyslasto voňať. (proces môže byť zdĺhavý a trvať i 24 hodín)

Krok 4. Vložte misu asi na hodinu do chladničky.

Krok 5. Ak ste sa rozhodli nevytvárať kultúru, nechajte iba smotanu stáť v teple asi hodinu na linke.

Krok 6. Vezmite si ďalšiu misu a položte do nej pevné cedidlo, ktoré prekryte čistým látkovým obrúskom.

Krok 7. Pripravte si kuchynského robota, mixér alebo ručný šľahač. (ak budete maslo stĺkať v otvorenej mise, odporúčam zakryť šľahač potravinovou fóliou, aby smotana nevystriekala)

Krok 8. Šľahajte na stredné otáčky. (po 2 minútach by Vám mala vzniknúť šľahačka, potom by mal mať krém ľahko zrnitú štruktúru)

Krok 9. Pokračujte v šľahaní kým sa hmota nespojí v maslo a neoddelí sa od nej cmar. (5 až 10 minút, podľa mixéra)

Krok 10. Opatrne zlejte cmar do misky s cedidlom a látkovým obrúskom. Maslo pritom držte v miske.

Krok 11. Akonáhle sa cmar precedí, vložte maslo do látkového obrúska v sitku.

Krok 12. Zabaľte maslo opatrne do obrúska a niekoľkokrát poriadne stlačte, až vytlačíme všetko cmar.

Krok 13. Cmar prelejte do inej nádoby a uskladnite v chladničke pre ďalšie použitie.

Krok 14. Misku po cmare umyte a vložte do nej maslo.

Krok 15. Pridajte 150ml studenej vody a pomocou špachtle alebo stierky tlačte vodu do masla.

Krok 16. Akonáhle sa voda zakalí, vylejte ju a pridajte čistú. Proces opakujte, až bude voda čistá.

Krok 17. Ak chcete slané maslo, pridajte soľ a vpracujte ho do masla rukami.

Krok 18. Maslo skladujte v uzatvárateľnej nádobe alebo pevne zabalené do voskovaného papiera.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

Zdroj: www.thekitchn.com

 

You Might Also Like