Moja neter trpí od malička celiakiou. Konečne sme pre ňu našli recept na chlieb, z ktorého jej nebude ťažko!

Stále častejšie sa stretávame s tým, že ľudia si chlieb pečú doma sami a ten z obchodov akosi obchádzajú. Nuž pochopiteľne. Má to hneď dva dôvody. Prvým je snáď to, že chlieb z obchodov už nie je to, čo býval kedysi. Tým druhým zase to, že z roka na rok stúpa počet celiatikov, alergikov na múku, či lepok. Napriek tomu si mnoho ľudí život bez chleba nevie predstaviť. Patríte k nim tiež?

Snáď netreba zdôrazňovať, že chlieb ako najzákladnejšia potravina v živote človeka, mu chýba, ak ju nemá. Náhrad je veľa. Tú najlepšiu si však môžete pripraviť u Vás doma. A budete presne vedieť, čo vkladáte do úst.

Nie je chlieb ako chlieb

Chlieb spôsobuje problémy najmä v oblasti trávenia. Nehovoriac o jeho katastrofálnych dôsledkoch na pokožku. Toto sa Vám však prihodí len, ak chlieb konzumujete nadmerne. Ako sa hovorí, všetko má svoje medze a jesť chlebík nikto nikdy nezakázal ani nezakáže. Druhá vec je však to, aký chlieb jeme. Doma máte možnosť pripraviť si dva druhy kvalitných chlebov – kváskový, alebo ten, ktorý neobsahuje pšenicu. Chlieb bez pšenice je rovnako výživný, ak nie viac, než ten zo pšeničnej múky. Lenže tento neobsahuje žiadny lepok ani kyselinu fytovú, ktorá je pre človeka mierne povedané škodlivá.

Chemická pšenica

Vedeli ste, že na ošetrenie pšenice sa dnes hromadne používa viac ako 60 rôznych chemikálií? Začína to bielidlami a končí konzervačnými látkami. Ešte stále si myslíte, že jesť pravidelne chlieb z takýchto produktov je úplne v pohode?

Bezlepkový chlieb je plnohodnotnou a zdravou náhradou toho pšeničného. Navyše obsahuje čisto prírodné suroviny. A čo je veľmi dôležité – je lacný

 

Čo budete potrebovať

4 vajcia
90g sezamových semienok
90g slnečnicových semienok
90g posekaných vlašských orechov
90g tekvicových semienok
90g ľanových semienok
½ lyžičky prášku do pečiva
100ml vlažnej vody
trochu soli
postup prípravy

Najprv si posekajte všetky semienka a orechy na drobno, alebo v tom lepšom prípade na múku.

Vyšľahajte bielky so soľou, aby bola bielková pena úplne pevná. Pridajte do nich prášok do pečiva a vodu, a všetko spolu premiešajte. Následne prisypte všetku vopred zmiešanú múku zo semienok a dobre premiešajte.

Vylejte cesto do vymastenej formy na pečenie chleba. Vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečte približne 50 minút.

Po dopečení vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Chlieb z formy vybehne jednoducho sám, keď ho otočíte dnom nadol. Dobrú chuť!

You Might Also Like