Mätový džem: Nielen výborne chutí, ale stačí 1 lyžička a bolesť brucha je preč!

Ochutnali ste už mätový džem? Jeho príprava je celkom jednoduchá a ak sa vám mäta rozbujarila na záhrade, toto je výborný spôsob, ako ju spracovať.

Džem je vynikajúci do dezertov a dokonca aj do mäsových marinád, ak máte radi chuť tejto bylinky, výborná je však aj pri zdravotných problémoch.

Mätový džem pre zdravie

Ak máte pocit „ťažoby“ v žalúdku, alebo trpíte nevoľnosťou alebo inými žalúdočnými ťažkosťami, dajte si lyžičku tohto džemu. Upokojí žalúdok a uľahčuje trávenie. Funguje podobne ako stará dobrá Alpa s cukrom, akurát chutí oveľa lepšie.

Džem je však výborný aj pri príznakoch prechladnutia a nádchy. Jeho silná aróma a chuť, dokáže uvoľniť dýchacie cesty a upokojuje zapálené hrdlo.

Dokonalé palacinky

Ochutnali ste už mätové palacinky? Vyskúšajte vaše obľúbené palacinkové cesto a na plnenie použite mätový džem a kúskami tmavej čokolády. Je to fantastická pochúťka!

Okrem toho sa mätový džem hodí aj do koláčov, zákuskov, nepečených dezertov či ovocných pohárov. Ide tiež o skvelý nápad na ručne zhotovený darček pre vaše drahé.

Na výrobu džemu potrebujeme:

  • 350 g mäty
  • 2 citróny
  • 1 kg cukru
  • 500 ml vody

Postup

Mätu umyjeme a prebytočnú vodu necháme odkvapkať. Potom mätu nakrájame nadrobno. Citrón dôkladne umyjeme a nakrájame aj s kôrou. Mätu a citrón dáme variť spolu s vodou.

Privedieme do varu a varíme 10 minút. Potom zložíme z plameňa, necháme úplne vychladnúť a scedíme.

Do tejto zmesi pridáme cukor a varíme na slabom plameni pod dobu 2 hodín.

Nezabúdame na miešanie – zmes bude postupne stále viac hustnúť. Horúcu zmes nalejeme do sterilizovaných pohárov a pevne zavrieme.

Mätové želé

Výborné nielen do dezertov, ale napríklad aj k mäsu či na chlebíčky. Výborne vyzerá a ešte lepšie chutí!

Potrebujeme:

  • 1 bal. želatíny
  • 1 lyžicu mätového sirupu
  • 225 ml vody
  • 3 lyžice kryštálového cukru

Postup

125 ml vody zmiešame s cukrom a sirupom.

100 ml vody použijeme na napučanie želatíny.

Potom napučanú želatínu, zahrievame, kým sa želatína nerozpustí. Podávame hneď.

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like