Krehké maslové croissanty s fantastickou vláčnou chuťou! Pripravené sú behom chvíľky!

Kto by neprepadol chuti maslových croissantov, ktoré sú vo vnútri tak lákavo voňavé a vláčne a na povrchu pri každom súste krehúčko chrumkajú? Málokto odolá.Pokiaľ teda aj Vy dostanete chuť na maslové croissanty, ktoré sa rozplývajú na jazyku, nemusíte sa vypraviť rovno do Francúzska.

Predstavíme Vám dnes recept, podľa ktorého si croissanty môžete pripraviť. Nie je to žiadna veľká drina a nemusíte ani oplývať zvláštnou zručnosťou. Stačí len trocha času.

INGREDIENCIE

  • 350 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • 14 g instantného droždia
  • 440 g hladkej múky
  • štipku soli
  • 340 g masla
  • 1 vajce na potretie

POSTUP

  1. Najskôr si pripravte kvások. Zmiešajte teda vlažné mlieko, cukor, droždie a uložte na teplé miesto. Až kvások vzíde, zmiešajte ho s múkou, soľou a vypracujte si veľmi hladké cesto. Lepšie Vám to pôjde s kuchynským robotom. Cestom dajte 10 minút odpočinku.
  2. Potom si pomoučete dosku a dajte naň cesto. Ak sa Vám cesto trochu lepí, je to v poriadku. Ak chcete, môžete pridať trochu múky a cesto ešte ďalej spracovať. Potom si vyvaľkajte obdĺžnik s hrúbkou približne 4 cm. Dajte vychladiť do chladničky zhruba na hodinu.
  3. Teraz je čas na trik s maslom. Vyberte ho z chladničky, obaľte v múke a bleskurýchle ho rozvaľkajte na placku, o niečo menšiu, než obdĺžnik cesta.
  4. Cesto vyberte z chladničky. Placku masla položte na okraj cesta. Najskôr preložte cesto bez masla cez maslo a potom aj jeho druhú časť. Ľahko pritlačte. Vzniknutý obdĺžnik z oboch kratších strán preložte dovnútra a zatvorte ako knihu. Cesto nechajte v chlade 20 minút odpočinúť.
  5. Po vybratí z chladničky cesto rozvaľkajte a ešte raz zopakujte celý predchádzajúci, skladací proces. Potom cesto rozvaľkajte na tenký veľký obdĺžnik a rozdeľte si ho na dva menšie obdĺžniky. Zošikmenými rezmi potom urobte trojuholníky, na ktorých potom urobíte 2 cm zárezy na kratšej strane.
  6. Každý croissant zrolujte od narezanej strany smerom k jeho špičke. Narezanú stranu pritom prstami roztiahnite a udržujte ďalej od seba. Dlaňou cesto stáčejte do rolky. Plech si vyložíme papierom na pečenie a naskladajte naň croissanty. Môžete ešte chvíľu nechať kysnúť na teplom mieste. Croissanty, potreté rozšľahaným vajcom, dajte piecť do vyhriatej rúry a pečte pri 180 stupňoch dozlatista zhruba 15-20 minút.

Zdieľajte tento super  recept na domáce croissanty  aj s vašimi priateľmi! Určite si na nich tiež pochutnajú!

zdroj: receptneked.hu

You Might Also Like