Jednoduchý trik, vďaka ktorému upečiete vždy najlepšie mäkkučké piškótové cesto na koláč, ktoré bude jemné ako obláčik!

Piškótové cesto. Najpoužívanejšie cesto pri pečení koláčov. Napriek tomu nie je piškóta ako piškóta. Nie každý ju vie pripraviť tak, aby aj vyzerala aj chutila. A najmä – aby nebola hrudkovitá. Príprava dobrého piškótového cesta vyžaduje zručnosť a pracovitosť.

Piškótové cesto s limonádou

Toto cesto znie netradične, ale bublinky sú tou zázračnou ingredienciou, ktorá vašej piškóte zaistí tú dokonalú jemnosť a nadýchanosť. Cesto bude vláčne a ani omylom Vám nezostane hrudkovité. Jednou z najväčších výhod tohto cesta je to, že dobré vydrží aj niekoľko dní.

Čo budete potrebovať?

  • 4 vajcia
  • 250 g cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 200 g sýtenej limonády podľa chuti (ideálna je pomarančová)
  • 200 g rastlinného oleja
  • 400 g múky (ja používam polohrubú, nič sa však nestane ak dáte hladkú)
  • 1 lyžičku sódy (alebo prášok do pečiva)

Ako na to?

Pomocou mixéra si vyšľaháme celé vajcia, cukor a vanilkový cukor. Za stáleho šľahania pomaly pridávame rastlinný olej a limonádu. Do zmesi pridáme múku a prášok do pečiva, a znovu vyšľaháme. Cesto si vylejte na plech, alebo do formy. Nezabudnite vystlať papierom na pečenie, alebo vymazať, prípadne pomúčit. Cesto pečieme cca 65 minút pri teplote 175 stupňov. Pokiaľ je treba a cesto po tomto čase ešte nie je upečené, zvýšte teplotu a pečte ešte 20 minút.

Po upečení cesto vyberte a nechajte vychladnúť. Krájajte až po vychladnutí, pretože je cesto jemné a mohlo by sa začať trhať.

Čokoládové piškótové cesto

Na prípravu tôrt často gazdinky používajú i čokoládové korpusy. Avšak nie je nad krehký piškótový čokoládový (alebo kakaový) korpus, ktorý je v kombinácii s krémom, alebo s džemom príjemne horko-sladký.

Čo budete potrebovať?

  • 250 g múky (ja používam polohrubú, nič sa však nestane ak dáte hladkú)
  • 400 g cukru
  • 2 vajcia
  • 1,5 lyžičky sódy
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 60 g masla (alebo margarínu)
  • 0,2 dl vriacej vody

Ako na to?

Zmiešajte všetky zložky cesta s výnimkou vody. Poriadne premiešajte šľahačom a po premiešaní pomaly pridávajte vriacu vodu (ak by cesto veľa zriedil, jednoducho pridajte trochu múky). Plech, tortovú formu, si vymažte a vysypte múkou a vylejte cesto. Pečte 60 minút pri teplote 180 stupňov.

Mliečne piškótové cesto

Mliečne piškótové cesto sa od klasického piškótu, aký robíme bežne doma, veľmi nelíši. Za vyskúšanie však stojí, pretože je veľmi jemné a príjemne chutí ako vo forme bublaniny, tak jednoduchých tôrt. Rozdiel je však v tom, že v tomto prípade pracujeme s horúcim mliekom. Poďme sa pozrieť, ako takéto cesto upiecť.

Čo budete potrebovať?

  • 1,2 dl mlieka
  • 60 g masla
  • 165 g múky (ja používam polohrubú, nič sa však nestane, ak dáte hladkú)
  • 1 prášok do pečiva
  • 165 g cukru
  • 3 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • štipku soli

Ako na to?

Rúru si predhrejte na 175 stupňov a plech, alebo formu si vysteľte papierom na pečenie. Na toto cesto je lepší papier ako maslo a múka. Dobre premiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Maslo s mliekom nechajte zohriať na sporáku a čakajte kým sa maslo neroztopí. Neohrievajte na plnom plyne, lebo mlieko začne vrieť. Aby recept vyšiel správne, malo by byť mlieko iba horúce.

Zatiaľ si vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom vajcia zmiešajte s múkou a jemne premiešajte, aby sa Vám suroviny spojili. Keď je maslo rozpustené a mlieko horúce, pomaličky ho vlejte do pripraveného cesta. Pečte pri teplote 175 stupňov približne polhodinu.

Vyskúšali ste už niektorý z týchto receptov? My áno, sú jedným slovom famózne!

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like