Fajnová domáca mokrá torta: Tento 50- ročný recept mám od svojej babičky a neviem si ho vynachváliť

Moja babička bola neskutočná pekárka. Ako dieťa si pamätám na mnoho koláčov, avšak až teraz, keď zomrela, dostali sme sa s mamou pri vyprataní jej vecí k zošitu, kde si písala recepty na sladkosti. A našli sme hotový poklad, pretože najlepší „nedeľný“ zákusok aký si od babičky pamätám, bola mokrá čokoládová torta.

Rozhodla som sa, že sa s receptom na tento dokonalý koláč s vami podelím. Aj keď babička bola skvelá pekárka aj kuchárka, tento recept nie je vôbec zložitý. Netrvá dlho a výsledok môžete servírovať ako pre návštevu, tak na rodinných oslavách, či v nedeľu po obede pre rodinu.

 

Čo budeme potrebovať na cesto:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 3/4 šálky kakaa (ideálne na pečenie, ale môže byť i obyčajné)
  • 2 šálky cukru
  • 1 šálka oleja
  • 1 šálka uvarenej kávy
  • 1 šálka mlieka
  • 2 väčšie vajcia
  • 1 lyžička vanilková aróma

Čo budeme potrebovať na ľadovú mliečnu plnku:

  • 1 šálka mlieka
  • 5 lyžíc hladkej múky
  • 1/2 šálky zmäknutého masla
  • 1/2 šálky stuženého tuku
  • 1 hrnček cukru
  • 1 čajovú lyžičku vanilkovej arómy

Postup prípravy:

Rúru si predhrejeme na 220 stupňov. Do misky si dáme všetky suché prísady a dobre premiešame. Potom pridávame olej, kávu a mlieko. Všetko spolu vymiešame pri strednej rýchlosti cca 1 minútu. K vymiešanej hmote pridáme vajce a vanilkovú arómu a miešame ešte približne 2 minúty.

Cesto pečieme približne 23-30 minút, ale všetko záleží od vašej rúry, moja pečie dosť rýchlo a intenzívne. Cesto si pre istotu kontrolujte a ak sa vám bude zdať, že je stále nedopečené, skúste pridať teplotu.

Keď je cesto upečené, necháme ho 10 minút vychladiť a prerežeme, aby nám zostali dve guľaté časti. Medzitým si pripravíme ľadovú mliečnu plnku. V hrnci varte mlieko a múku kým nezhustne.

Kým sa nám hustá zmes chladí, v miske si zmiešame zmäknuté maslo, stužený tuk, cukor a vanilkovú arómu. Pridajte do vychladenej mliečnej zmesi a miešajte ešte 10 minút. Potom plnku natrite medzi cesto a po celej torte.

You Might Also Like