Dlhé roky som hľadala ten najlepší recept na čalamádu, ktorú moja rodina zbožňuje. Táto je tá vyvolená! Vydrží dlho, nezhnedne a je chrumkavá ako čerstvá zelenina!

Čalamáda je perfektný nakladaný šalátik, ktorý je vhodný takmer k akémukoľvek jedlu, najmä počas zimných mesiacov, kedy nám vitamíny v podobe zeleniny obzvlášť chýbajú. 

Ako ste ale asi každá mohla za tie roky zistiť, väčšina používaných receptov na čalamádu má jednu malú chybičku. Zelenina v pohároch časom zhnedne a tak nejako divne zmäkne. Tento recept je ale jedinečný, lebo zachová všetko, po čom túžime! Čalamáda Vám totiž v náleve zostane zaručene krásna a čerstvá, skrátka bez oxidačných procesov.

Čo budete potrebovať?

  • 2 menšie kapustné hlávky
  • 3 stredne veľké červené cibule
  • 3 stredne veľké biele cibule
  • 2 uhorky
  • 15 paprík
  • 50 g zelených paradajok
  • koriander podľa chuti
  • horčičné semienka podľa chuti
  • bobkový list podľa chuti
  • korenie podľa chuti
  • rasca podľa chuti

Na nálev:

  • 4 l studenej vody
  • 4 dl 20% octu
  • 40 g kryštálového cukru
  • 4 lyžičky soli
  • ½ lyžičky kamenca

Postup

Ak chcete čalamádu do jedného pohára, tak tento recept Vám vystačí na 5 litrový. Chcete čalamádu rozdeliť do menších pohárov, potom si pomerovo vypočítajte suroviny podľa toho, koľko ich budete potrebovať.

Proces prípravy je veľmi jednoduchý. Najprv si všetku zeleninu opláchnite a nakrájajte na tenké prúžky a dôkladne spolu premiešajte, tak aby bolo v každom pohári rovnomerné množstvo z každého druhu.

V hrnci si následne zohrejte vodu, pridajte cukor, soľ, ocot a nakoniec kamenec. Dobre premiešajte a nechajte prejsť varom. Potom ihneď odstavte.

Medzitým, ako sa nálev ohrieva, naplňte poháre zeleninou a na dno nezabudnite dať pár horčicových zrniek, korenia a bobkový list. Koriander môžete prisypať v sušenej forme priamo do nálevu, v čerstvej ho dajte však priamo do pohárov, ešte pred zálievkou.

Zalejte naplnené poháre nálevom a dbajte na to, aby bolo šťavy viac, teda až po okraj. Nie je dobré, keď pohár natlačíte príliš veľkým množstvom zeleniny a nálevu je potom na ňu málo.

Nakoniec poháre dobre uzavrite a otočte hore dnom. Prikryte dekou a nechajte na noc odstáť.

Prajeme dobrú chuť!

 Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!
ZDROJ NOSALTY.HU

You Might Also Like