Chrumkavé domáce briošky zvládne naozaj každý! Sú oveľa lepšie a chutnejšie ako kupované

Veľmi obľúbeným trendom v rámci zdravého životného štýlu je nákup bio potravín, surovín od farmárov a alebo najlepšie domáca výroba a pestovanie všetkého od prvotných surovín až po konečné jedlo.

Mnoho ľudí, ktorí sa snažia schudnúť sa vyhýba pečivu a volia iné varianty. Pokiaľ ale máte chuť na čerstvé chrumkavé pečivo, ktoré nie je zo zmrazeného polotovaru, môžete vyskúšať náš dnešný recept a pripraviť si domáce žemle.

Ingrediencie:


4 vajcia
200 g masla
3 šálky mlieka
1 hrnček cukru
100 g čerstvého droždia (alebo 3 lyžice suchého)
dve štipky soli
cca 1,5 kg. múky
vajcia, mak

Postup:


1) V teplom mlieku rozpustíme droždie a necháme 15 minút stáť. Všetky suroviny zmiešame v mäkkej poddajné cesto. Rozdelíme ho na 4 diely a každú časť vyvaľkáme na cca 0,5 centimetrovú výšku.

2) Pomocou poháre vyrežeme z cesta okrúhle tvary. Tie preložíme vždy napoly a dáme na vymastený plech s dostatočnými rozostupmi.

3) Prikryjeme plech fóliou a necháme 30 minút odpočívať, predhrejeme si rúru na 180 stupňov.

4) Každý kus potrieme rozšľahaným vajcom, môžeme posypať makom alebo sezamom.

5) Pečieme cca 25 minút, do zhnednutia a môžeme si pochutnať.

6) Z tejto dávky surovín vytvoríte dostatok pečiva, aby si pochutnala celá rodina. Dobrú chuť!

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like