Bulharský slaný koláč Banica: Pripravíte ho veľmi rýchlo a výsledok je jednoducho úžasný

Banica je snáď ten najznámejší pokrm z Bulharskej kuchyne. Ochutnali ste ho už niekedy? Momentálne sa teší veľkej popularite a vďaka tomuto receptu si ho môžete pripraviť aj vy. Príprava je ako vždy jednoduchá a pomerne rýchla a existuje mnoho typov tohto pokrmu. Každý turista by mal toto jedlo aspoň raz v živote vyskúšať.

Typy náplňou sa môžu líšiť, môžete zvoliť masovú plnku, syrovú, prípadne i smotanovo-jogurtovú. Cesto sa zvyčajne pripravuje trochu komplikovane, ale v dnešnom recepte si banicu pripravíme s lístkovým cestom.

Budete potrebovať:

  • 500 gramov lístkového cesta
  • 300 gramov syra (napríklad balkánsky)
  • 4 vajíčka
  • 150 gramov rozpusteného masla
  • 200 gramov kyslej smotany, prípadne kyslého mlieka
  • 2 vajíčka

postup:

Lístkové cesto si rozmrazíme, prípadne ho vyberieme z chladničky, ak je len chladené. Rozdelíme ho na časti.

V miske si zmiešame syr s vajíčkami. Plech si potrieme rozpusteným maslom a prikryjeme ho raz vrstvou cesta. To potrieme maslom. Na cesto dáme vrstvu syra a na vrch opäť vrstvu cesta, ktoré opäť potrieme maslom. Cesto môžeme zrolovať alebo len navrstviť a nakrájame na štvorce, aby sa nám pokrm lepšie servíroval. Je to úplne na vás. Ako posledná vrstva by mala ísť syrová. Celé to zalejeme kyslou smotanou s vajíčkami, tak, ako pri francúzskych zemiakoch.

Banicu pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia aspoň 30 až 35 minút.

Chcete vidieť, ako cesto na baníci pripravujú naozaj zruční majstri? Pozri video:

You Might Also Like