Ako pripraviť naozaj lahodné kura s chrumkavou kôrkou? Vďaka týmto nápadom už kurča nebudete nikdy pripravovať inak

Ten pocit, keď sa v nedeľu pred obedom šíri z rúry omamná vôňa domáceho pečeného kuriatka, neprekoná ani tá najlepšia delikatesa od šéfkuchárov. Kurča však nie vždy dokážeme pripraviť naozaj chrumkavé, a preto vám dnes ukážeme, ako sa postarať o naozaj kvalitne opečenú kožtičku.

Ak chcete, aby Vaše pečené kurča splnilo všetky očakávania, chrumkavú kožku proste musíte upiecť. Pamätajte, že toto mäsko je najlepšie mäkké a šťavnaté zvnútra a dobre opečené a chrumkavé zvonka. Poďme sa pozrieť na zaručený spôsob, ako na to.

Chrumkavé až do nebies

Na pečenie si pripravte perfektne vychladené kurčatá s hmotnosťou približne 1,5 kg. Pozor, mäso nikdy nesmie byť zmrazené! Taktiež si dajte pozor na „vek“ mäsa. Kurča by nemalo byť staršie ako 1 rok, inak môže byť jeho mäso tvrdšie a suché.

Nezanedbajte nádobu

Na pečenie kurčaťa je vždy lepšie používať keramickú alebo liatinovú formu. Je to preto, že kurča bude pri pečení ohriatej na celej ploche úplne rovnomerne. Pri obyčajnom plechu sa často stáva, že kurča nemá rovnomernú teplotu, čo sa môže odraziť na konečnom výsledku. Ak nemáte keramický alebo liatinový pekáč, je dobré vyložiť plech alobalom a zahnúť ho aj okolo vonkajších okrajov.

Aká je správna teplota?

Umiestnite kurča do predhriatej rúry a dbajte na to, aby teplota nikdy nebola nižšia ako 180 stupňov, ale ani vyššia ako 200 stupňov. Čas, kým budete mäso piecť, závisí od hmotnosti kurčaťa. Každý kilogram vyžaduje približne 40 minút tepelného spracovania zvnútra. Pokiaľ chcete mať opečenú aj kôrku, potom musíte kurča piecť dlhšie.

Kedy je správne upečené?

Pokiaľ máte už kožičku upečenú chrumkava, ale nie ste si istí, či už mäso bude hotové aj zvnútra, vezmite ostrý nôž a jeho špičkou jemne pritlačte na kuracie prsia. Tie sú „najhrubšie“, teda obsahujú najviac mäsa, preto platí, že ak vám z pŕs vyjde len čistá tekutina bez prímesi krvi, mäso je zaručene hotové aj v ostatných častiach kurčaťa.

Mäso už je, no kožtička nie. Čo s tým?

Chrumkavo zlatistú kožičku získate ak zapnete režim grilu aspoň na 10-15 minút. Navyše treba potrieť kožu maslom, najlepšie rastlinným maslom, bravčovou masťou, prípadne tenkou vrstvou medu.

You Might Also Like