7 TOP najlepších omáčok, s ktorými už na kečup a majonézu ani nepomyslíte! Hodia sa k mäsu, zelenine a dokonca aj na hrianku!

Ak obľubujete kupované omáčky z obchodu, máme pre vás niečo lepšie, 7 tipov na chutné, ľahké a poctivé domáce omáčky, ktoré hravo schovajú do vrecka kupované výrobky z obchodu.

Skvelá chuť, rýchla príprava a zloženie, ktoré máte pod kontrolou. Presne také sú domáce omáčky, ktoré si pomocou nasledujúcich receptov môžete pripraviť aj vy.

Kôprová omáčka

Budeme potrebovať:

20 g kôpru

6 strúčikov cesnaku

1 citrón

1/2 čajovej lyžičky nastrúhanej kôry z citróna

100 ml olivového oleja

soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Kôpor si nasekáme na drobné kúsky a prelisujeme si k nemu cesnak. Pridáme nastrúhanú kôru z citróna a ak chcete, tak aj trochu citrónovej šťavy. Zalejeme to 100 ml olivového oleja a všetko dobre premiešame. Dochutíme soľou a korením a podávame napríklad s mäsom. Touto omáčkou však skvele doplníte chuť čerstvých šalátov, napríklad uhorkového.

Španielska salsa

Budeme potrebovať:

15 kusov cherry paradajok

1 strúčik cesnaku

20 g pažítky

1 čajová lyžička octu balsamico

1 polievková lyžica paradajkového pretlaku

1 polievková lyžica olivového oleja

soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Paradajky prekrojíme na polovice a pridáme ich do mixéra spolu s cesnakom a pažítkou, ktorú môžeme vymeniť aj za zelenú cibuľku. Všetko zmixujeme na pastu, do ktorej potom primiešame balsamico, olivový olej a paradajkový pretlak. Dochutíme soľou a korením a môžeme si vychutnať skutočnú príchuť Španielska.

Univerzálna zálievka na zeleninu

Budeme potrebovať:

3 polievkové lyžice olivového oleja

2 polievkové lyžice octu balsamico

1 strúčik cesnaku

soľ a čierne korenie podľa chuti

petržlenová vňať

Postup:

Strúčik cesnaku si prelisujeme alebo rozdrvíme a zalejeme ho balsamicom a olivovým olejom. Pridáme na jemno nakrájanú petržlenovú vňať, ktorá zálievku krásne prevonia. Dochutíme korením a všetko dobre premiešame. využívame ako zálievku na zeleninové šaláty.

Tzatziky omáčka

Budeme potrebovať:

2 strúčiky cesnaku

1 uhorku

125 ml bieleho jogurtu

1 polievková lyžica olivového oleja

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

20 g kôpru

Postup:

Najprv si uhorku najemno nastrúhame a vytlačíme z nej všetku prebytočnú šťavu. Môžeme ju aj trochu osoliť a nechať postáť, vďaka čomu pustí ešte viac šťavy. Následne k nej pridáme prelisovaný cesnak, zalejeme ju olejom a citrónovou šťavou a potom všetko zmiešame s bielym jogurtom. Dochutíme soľou a čiernym korením a tiež na jemno nakrájaným kôprom. Všetko dobre premiešame a následne podávame túto grécku pochúťku.

Sladko-kyslá omáčka

Budeme potrebovať:

4 polievkové lyžice vody

1 čajová lyžička kukuričnej múky

2 polievkové lyžice cukru

2 polievkové lyžice octu

1 polievková lyžica sójovej omáčky

3 polievkové lyžice pomarančovej šťavy

10 polievkových lyžíc paradajkového pyré

Postup:

V malom hrnci si rozmiešame vodu s múkou a zohrievame. Následne do ďalšej panvice dáme cukor, ocot, paradajkové pyré, pomarančovú šťavu a sójovú omáčku a všetko dobre premiešame. Keď je zmes horúca, prilejeme vodu s múkou a znova miešame. Omáčku podávame ešte teplú napríklad k mäsu.

Pesto

Budeme potrebovať:

60 g bazalky

2 strúčiky cesnaku

50 g parmezánu

3 polievkové lyžice píniových orieškov

100 ml olivového oleja

soľ podľa chuti

Postup:

Očistíme si cesnak a prekrojíme ho na polovice alebo tretiny. Listy bazalky tiež umyjeme a osušíme. Následne dáme do mixéra cesnak, listy bazalky, píniové oriešky a na jemno nastrúhaný parmezán. Pridáme tretinu olivového oleja a trochu soli. Všetko zmixujeme na pastu a následne po premiestnení do menšej nádoby prilievame po troške olivový olej, pokiaľ nedosiahneme jednoliatu konzistenciu. Dochutíme soľou a môžeme pridať trošku citrónovej šťavy.

Syrová omáčka

Budeme potrebovať:

200 g taveného syra

10 ml rastlinného oleja

200 ml smotany

3 polievkové lyžice píniových orieškov

50 g tvrdého syra

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

najprv si nastrúhame tvrdý syr a následne ho pridáme do penvice k smotane, tavenému syru a oleju, ktoré sme rozmiešali. Varíme na malom ohni, pokiaľ omáčka nezačne vrieť. Potom do nej pridáme korenie, soľ a píniové oriešky, všetko dobre zamiešame a varíme ešte asi 3 minúty. Omáčku podávame teplú.

Tieto omáčku dodajú chuť akémukoľvek jedlu. Pridajte ich k pečenému alebo grilovanému mäsu, rybám, zalejte nimi zeleninový šalát alebo dochuťte cestoviny. Výber je len na vás.

 

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj:  vkurselife.com

You Might Also Like