7 domácich omáčok, ktoré nedávajú šancu majonéze a kečupu. Úžasná chuť pre celú rodinu

Veľmi rada pridávam omáčky k rôznym jedlám, bez nich nemožno cítiť celú paletu chuti vareného jedla.

Najčastejšie omáčky sú dnes majonéza a kečup. Ale čo robiť, keď sa nám už zunovali?

Okrem toho, kečup je už dlho na zozname škodlivých výrobkov, a taktiež majonéza v horúcom lete sa neodporúča, aby sa zabránilo otravy jedlom.

Recept na prípravu omáčky

Najlepším riešením tejto situácie je pripraviť si vlastnú domácu a veľmi chutnú omáčku. Pridajte rozmanitosť do vašej stravy!

Španielska omáčka salsa

Ingrediencie

15 rajčín cherry

1 strúčik cesnaku

20 g zelenej cibuľky

20 g kôpru

1 čaj. lyžička balzamikového octu

1 pol. lyžica rajčinového pretlaku

1 pol. lyžica olivového oleja

Soľ podľa chuti

Korenie podľa chuti

Príprava

  1. Umyte rajčiny, zelenú cibuľku a kôpor.
  2. Do mixéra vložte rajčiny, cibuľu, cesnak, kôpor a rozmixujte na pastu.
  3. Potom pridajte ocot, rajčinový pretlak a olivový olej.
  4. Pridajte soľ a korenie podľa chuti a prelejte do nádoby na omáčky.

Salsa je tradičná omáčka španielskej kuchyne. Je podobná španielskej gazpachovej polievke, do ktorej sa pridáva voda a uhorky.

Zálievka do šalátu

Ingrediencie

3 pol. lyžice olivového oleja

2 pol. lyžice balzamikového octu

1 strúčik cesnaku

Soľ podľa chuti

Korenie podľa chuti

Príprava

  1. Rozdrvte strúčik cesnaku.
  2. Do malej misky nalejte olivový olej, ocot a rozdrvený cesnak. Potom všetko premiešajte.
  3. Do omáčky pridajte soľ a korenie podľa chuti. Misku zakryte vrchnákom a poriadne zatrepte.

Táto omáčka bude perfektným doplnkom k vášmu obľúbenému zeleninovému šalátu.

Kôprová omáčka

Ingrediencie

20 g kôpru

6 strúčikov cesnaku

1 citrón

½ čaj. lyžičky citrónovej kôry

100 ml olivového oleja

Soľ podľa chuti

Príprava

  1. Jemne nakrájajte kôpor. Z citróna zoberte kôru a z mäkkej časti vytlačte šťavu.
  2. Vložte všetky ingrediencie do mixéra a miešajte, kým masa nebude ako kaša.
  3. Hotovú omáčku vložte do nádoby.

Zaujímavú chuť možno dosiahnuť, ak pridáte túto omáčku na mäso, ryby alebo zeleninový šalát s čerstvou uhorkou.

Omáčka tzatziki

Ingrediencie

2 strúčky cesnaku

1 uhorka

125 ml jogurtu

1 pol. lyžica olivového oleja

1 pol. lyžica citrónovej šťavy

20 g petržlenu

Príprava

  1. Rozdrvte cesnak. Očistite uhorku a postrúhajte ju, vymáčkajte z nej šťavu.
  2. Jemne nakrájajte petržlenovú vňať.
  3. Dôkladne zmiešajte všetky ingrediencie v malej miske.

V Grécku bez omáčky tzatziki sa nezaobíde žiadny sviatok. Vyskúšajte túto omáčku, určite sa zamilujete do nej!

Kyslo – sladká omáčka

Ingrediencie

4 pol. lyžice vody

1 čaj. lyžička kukuričnej múky

2 pol. lyžice cukru

2 pol. lyžice octu

1 pol. lyžica rajčinového pretlaku

1 pol. lyžica sójovej omáčky

3 pol. lyžice pomarančového džúsu

Príprava

  1. V malej nádobe zmiešajte vriacu vodu s kukuričnou múkou.
  2. V kovovom hrnci zmiešajte cukor, ocot, rajčinový pretlak, sójovú omáčku a pomarančový džús.
  3. Do panvice vylejte zmes z kukuričnej múky a postavte na oheň. Po zavarení odstavte z ohňa.
  4. Omáčka sa podáva horúca.

Takáto omáčka oživí štipľavú chuť vareného mäsa alebo sa stane dobrým doplnkom ku grilovanému mäsu.

Omáčka pesto

Ingrediencie

60 g bazalky

2 strúčiky cesnaku

50 g parmezánu

3 pol. lyžice píniových orechov

100 ml olivového oleja

Soľ podľa chuti

Príprava

  1. Umyte a osušte bazalku. Nakrájajte očistené strúčky cesnaku.
  2. Na jemnom strúhadle nastrúhajte parmezán.
  3. Všetky ingrediencie vložte do mixéra: cesnak, bazalku (celú s vetvičkami), parmezán, píniové orechy, tretinu olivového oleja a štipku soli.
  4. Vyšľahajte omáčku pesto a postupne pridávajte olivový olej, aby ste získali požadovanú konzistenciu.
  5. Poznámka: Hotová omáčka pesto by mala byť homogénna!

V Taliansku sa pesto omáčka podáva k špagetám, knedliam, fettuccinam. Často ju podávajú k bravčovým kotletám, kurčati alebo rybám pred pečením a tiež ich pridávajú do rôznych šalátov s morskými plodmi.

Syrová omáčka

Ingrediencie

200 g smotanového syru

10 ml rastlinného oleja

200 ml smotany

3 pol. lyžice píniových orechov

50 g tvrdého syru

Rôzne koreniny podľa chuti

Príprava

  1. Tvrdý syr nastrúhajte na strúhadle.
  2. V malom hrnci zmiešajte smotanový syr, rastlinný olej a smotanu. Túto zmes varte na nízkej teplote až do varu.
  3. Znížte oheň a do omáčky pridajte tvrdý syr a obľúbené koreniny. Varte ešte 3 minútu a odstavte.

Jemná omáčka so syrom je jedným z najpopulárnejších prísad do rôznych jedál. Pomáha zabezpečiť jedlo s novými pikantnými tónmi.

Vyberte omáčku v závislosti od toho, čo budete jesť. Napríklad, pre jedlá s nedostatočnou chuťou, omáčku, ktorá je ostrá na chuť, pre varené mäso je lepšie vybrať sladké a kyslé, a pre jedlá z nízkotučného mäsa, pripraviť bohatú omáčku so silnou chuťou.

Tieto omáčky zlepšia chuť jedla a umožnia degustátorovi získať skutočné potešenie z jedla. Dobrú chuť!

Nezabudnite si tieto recepty uchovať a tiež nezabudnite ich zdieľať so svojimi priateľmi. Možno sa niekto dokonca chce nechať hýčkať s jednou z nich! Aké  šťastie?

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

You Might Also Like