2 recepty na najlepšie žĺtkové krémy: Fantastické sú do zákuskov, tort a vianočných dezertov!

Žĺtkový krém patrí k mojim najobľúbenejším. Používam ho do trubičiek, ako základ pre maslové alebo tvarohové krémy.

Sladké dobroty dotiahne tento krém do absolútnej dokonalosti. Prinášame vám 2 recepty, ktoré mám odskúšané, používam ich pravidelne a sú skutočne výborné!

Žĺtkový krém s rumom

  • 400 ml mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 2 lyžice rumu
  • 2 bal. vanilkového cukru
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 130 g masla

Postup:

Žĺtky a vanilkový cukor rozmiešame v mlieku spolu s pudingovým práškom. Preložíme do vodného kúpeľa a za stáleho miešania zahrievame, kým nevznikne hustá hmota ako puding.

Vezmeme z vodného kúpeľa, pridáme práškový cukor, rum a vložíme do misky so studenou vodou.

Šľaháme, kým hmota nevychladne. V inej miske našľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach vyšľaháme do žĺtkového krému.

S vanilkovým luskom a citrónovou kôrou

Ingrediencie:

  • 6 žĺtkov
  • 250 g kryštálového cukru
  • 130 g hladkej múky
  • 1 l mlieka
  • 1 vanilkový lusk
  • Kôru z 2 citrónov

Postup:

Do mlieka pridáme dužinu z vanilkového struku a kôru nakrájanú na väčšie kusy. Preložíme na na sporák a privedieme do varu. Potom odstavíme, scedíme (odstránime vanilku i kôru) a necháme vychladnúť.

V samostatnej miske ušľaháme žĺtky s cukrom do peny. Túto zmes za stáleho šľahania vmiešame do teplého mlieka. Vznikne nám jednotná hmota – žĺtky aj mlieko musí prepojiť.

Potom preložíme späť na sporák a zahrievame. Do hmoty postupne pridávame preosiatu múku a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne.

Zložíme a necháme vychladnúť. Vychladnutý krém je vynikajúci s tvarohom, maslom alebo mascarpone.

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like